Krkobabić: Usklađivanje penzija sa platama od 2011. godine

BEOGRAD, 31. avgusta 2010. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je da je postignut dogovor da se penzije u 2011. i 2012. godini usklađuju sa kretanjem zarada i dodao da će najkasnije do kraja prve polovine oktobra socijalno ugroženi penzioneri dobiti po 5.000 dinara pomoći.

U intervjuu za Večernje novosti od srede, Krkobabić je rekao da su MMF i Svetska banka izuzetno teško pristali da se penzije od naredne godine usklađuju sa kretanjem zarada i da su to prihvatili tek nakon "teških, dugih i često neprijatnih razgovora" koje je vodio sa predstavnicima tih institucija.

Krkobabić je dodao da je poslednjim aranžmanom dogovoreno da svi penzioneri sa penzijom do 20.500 dinara, odnosno oko milion ljudi, dobiju jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

"Nastojaćemo da taj broj povećamo ukoliko obezbedimo dodatna sredstva. Na tome sada aktivno radimo", rekao je Krkobabić i dodao da će pomoć biti isplaćena "u narednim nedeljama", a najkasnije do kraja prve polovine oktobra.

On je dodao da je optimalno rešenje, s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju, da se "odmrzavanje" plata dogodi početkom naredne godine i ocenio da će se tome najviše obradovati zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.

Pogledajte još