Uspešno okončani pregovori sa MMF-om

BEOGRAD, 1. septembra 2010. (Beta) - Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je u sredu da je uspešno završena peta revizija tekućeg stend-baj aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će plate i penzije dogodine tri puta biti povećavane.

Dragutinović je na koferenciji za novinare u Vladi Srbije rekla da je raniji dogovor sa MMF-om bio da se plate i penzije, zamrznute na kraju 2008. godine, povećaju u aprilu 2011. i dodala da će njihovo prevremeno odmrzavanje budžet koštati oko četiri milijarde dinara.

Šef misije MMF-a Albert Jeger je kazao da je uslov da Bord direktora MMF-a odobri petu reviziju aranžmana da Vlada Srbije uputi Skupštini na usvajanje Predlog zakona o fiskalnoj odgovornosti kojim će se ograničiti da budžetski deficit u 2011. bude četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

Bord direktora trebalo bi da zaseda 27. septembra i ukoliko da pozitivnu ocenu petoj reviziji to će Srbiji omogućiti povlačenje nove rate 380 miliona evra ugovorenog kredita. Do sada je Srbija iskoristila 1,45 milijardi evra tog kredita za jačanje deviznih rezervi NBS.

Pogledajte još