Dijalogom do kompromisa

LONDON, 01. septembar 2010. (FoNet) - Srbija je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) podnela rezoluciju o Kosovu kojom se poziva na kompromis, izjavio je danas za BBC ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ističući da dve trećine članica svetske organizacije podržava stav Beograda, dok je Savet bezbednosti podeljen po tom pitanju.

On je u emisiji britanske televizije Hardtok preneo stav Srbije da se ne smeju menjati kriterijumi za uspostavljanje državnosti.

Kako je precizirao Jeremić, nove države ne mogu se stvarati otcepljenjem bez saglasnosti matične države.

Srbija samo traži isti tretman koji važi i za sve ostale zemlje sveta, objasnio je Jeremić i podsetio da se Vlada Srbije odrekla upotrebe sile i opredelila za mirno rešavanje problema Kosova.

To je, prema njegovim rečima, prva vlada u istoriji Balkana koja se opredelila za rešavanje problema mirnim putem, umesto silom.

Jeremić je rekao da je potreban dijalog Beograda i Prištine da bi se došlo do kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za sve.

"To mora da bude kompromisno rešenje u kojem jedna od strana ne gubi sve, a druga ne dobija sve", napomenio je Jeremić.

On je upozorio da se jednostranom deklaracijom nezavisnosti Kosova uspostavlja opasan presedan, koji omogućava i drugim teritorijama da proglase nezavisnost, koristeći iste argumente.

Jeremić je odacio tvrdnje da je Kosovo jedinstven slučaj i poručio da "rešenje na kojem se sada insistira nije prihvatljivo za Srbiju".

Govoreći o predstojećoj sednici Generalne skupštine UN, Jeremić je rekao da bi na tom zasedanju trebalo da dođe do političkog ishoda procesa započetog traženjem savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Srbija je podnela rezoluciju kojom se poziva na nalaženje kompromisa, istakao je Jeremić i dodao da dve trećine članica UN podržavaju stav Srbije, dok je Savet bezbednosti podeljen oko pitanja Kosova.

Podsećajući da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU), Jeremić je rekao da Srbija, u pogledu Kosova, ima ustavne i demokratske obaveze.

Na tom planu Beograd će raditi sa kosovskim Albanicima i međunarodnom zajednicom, zaključio je Jeremić.

Pogledajte još