Uskoro moguće usaglašavanje stavova Srbije i EU

BRISEL, 1.septembra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton bi u utorak verovatno u Strazburu trebalo da razgovaraju o usaglašavanju stavova Srbije i EU o rezoluciji o Kosovu koju je Beograd pripremio za zasedanje Generalne skupštine UN.

To su u sredu agenciji Beta preneli upućeni evropski diplomatski izvori, koji smatraju da od sadržine rezolucije i ishoda rasprave u GS UN zavisi i hoće li u EU u doglednije vreme doći do nužne jednoglasnosti oko davanja Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU.

Na pitanje da li to znači da se za Srbiju postavlja novi uslov za članstvo u EU, što nije važilo dosad, uzvraćeno je da to mogu biti stavovi pojedinih članica Unije.

U nezavisnim analitičkim centrima u Briselu ima mišljenja i da Velika Britanija, Nemačka i Francuska, koje traže da Beograd "zarad evropske perspektive prizna realnost nezavisnog Kosova", upravo vrše najveći mogući pritisak na srpsku vlast da sa međunarodnog to pitanje preseli u evropske okvire i u funkciju svoje evropske integracije.

Pogledajte još