Za Forbsovu listu više nije dovoljna milijarda dolara

NJUJORK, 21. septembra 2007. (Beta) - Dok na vrhu najnovije liste magazina "Forbs" (Forbes) 400 najbogatijih Amerikanaca nema promena, dno liste održava značajnu promenu - po prvi put je potrebno više od milijardu dolara za ulazak na nju.

S novim pragom od 1,3 milijarde dolara, što je više od 300 milona dolara koliko je prošle godine bilo potrbeno za ulazak na listu, 82 Amerikanaca je ostalo ispod crte.

Sve zajedno ljudi koji se nalaze na juče objavljenoj listi poseduju 1,54 biliona (hiljadu milijardi) dolara, dok su prošle godine imali "samo" 1,25 biliona dolara.

Vrh liste je nepromenjen. Vlasnik i osnivač "Majkrosofta" (Majkorsoft) Bil Gejts već 14. godinu zaredom je najbogatiji Amerikanac, a ove godine se njegovo bogatstvo procenjuje na 59 milijardi dolara.

Na drugom mestu se nalazi investitor Voren Bafet (Berkshire Hathaway Inc) sa procenjenih 52 milijarde dolara. Bafet je inače 85 odsto svog bogatstva zaveštao Fondaciji Bila i Melinde Gejts i dobrotovrnim organizacijma.

Na trećem mestu se nalazi vlasnik više kockarnica Šeldon Adelson sa 28 milijardi dolara, dok je četvrto mesto zadržao Leri Elison iz "Orakla" (Oracle Corp) sa procenjenih 26 milijardi dolara.

Među značajnijim promenama je i ulazak Sergeja Brina i Lerija Pejdža - osnivača "Gulga" (Google), u 10 najbogatijih. Oni su od 2004. godine učetvorostručili svoju imovinu i sada imaju 18,5 milijardi dolara.

Većina od 45 novih na listi najbogatijih Amerikanaca su investitroti sa berze, a uglavnom su zaradili prve milijarde rizičnim ulaganjima. Najmlađi na listi je 33-godišnjak Džon Arnold, koji se nalazi na 317. mesti sa 1,5 milijardi dolara zarađenih kroz rizične investicije.

Urednik "Forbsove" liste Metju Miler, međutim, kaže da "samo Bog zna koliko će ih biti (na listi) sledeće godine".

Pogledajte još