Dani evropske baštine

Centralna evropska proslava manifestacije „Dani evropske baštine” počela je svečanim otvaranjem izložbe „Zaljubih se u jedan grad“ u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu u četvrtak, 20. septembra i trajaće do 30. septembra 

Program cele manifestacije obuhvata izložbe, predavanja i stručne skupove u beogradskim zdanjima kao i potpisivanje tri konvencije Saveta Evrope, organizacije koja je ustanovila ovu manifestaciju 

U Konaku kneginje Ljubice svečano je otvorena izložba „Zaljubih se u jedan grad - evropski putnici 1815-1914”, autora Đorđa Kostića. O danima evropske baštine, Beogradu, Beograđanima, putopiscima, izložbi, monografiji koja je ovim povodom objavljena, govorili su Branislav Dimitrijević, pomoćnik ministra kulture Srbije za međunarodnu saradnju, Dr Miomir Korać, pomoćnik ministra kulture Srbije i Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika Beograda.

"...Gledajući izložene rukopise, razglednice, projekcije video materijala i gravure čije je zajednički naslov „Zaljubih se u jedan grad“ u konaku kneginje Ljubice doživljavamo Beograd kakvim su ga u prošla dva veka videli strani putnici-namernici-posetioci-gosti-putopisci... Beograda. Mnogo puta smo se zaljubljivali i odljubljivali u ovaj grad. I oni koji su došli da ga vide, posete i oni koji su otišli iz njega gaje isto osećanje - jer Beograd se da voleti..." 

Međunarodna kulturno-turistička organizacija „Dani evropske baštine” održava se u desetak zemalja sveta, a Beograd je domaćin centralne proslave u skladu sa svojim predsedavanjem u Komitetu ministara SE. Danima evropske baštine u Beogradu i otvaranju izložbe „Zaljubih se u jedan grad“ prisustvovali su Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope, i Jan Figel, evropski komesar za kulturu, obrazovanje, omladinu i višejezičnost, Gabor Demski - gradonačelnik Budimpešte, predstavnici diplomatskog kora, kao i mnogi ostali zvaničnici i ugledni gosti. 

Veče se nastavilo uz starogradsku muzku, koktel, meze i opušten razgovor. Tema je verovatno bila, između ostalih, i Srbija u Evropi. Ova manifestacija i ova izložba na sasvim primeren način kazuju i pokazuju da je Srbija odavno deo Evrope, ali i da je Evropa deo Srbije. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još