Češka - zabrana petokrake i svastike

PRAG, 21. septembar 2007. (FoNet) - Skoro 18 godina posle "plišane revolucije" i obaranja komunističkog režima u Češkoj se priprema zakon koji predviđa zabranu isticanja komunističkih simbola.

Predlog zakona, koji je prošao prvo čitanje u Senatu, gornjem domu parlamenta, predviđa da bi se javno isticanje srpa i čekića ili crvene petokrake zvezde moglo kažnjavati sa pet godina zatvora.

U okviru istog zakona predviđena je zabrana i kazne za isticanja obeležja i drugih, kako je navodeno, ekstremističkih pokreta, kao što je kukasti krst.

U zakonu su potpuno izjednačena fašistička i komunistička obeležja, kao i propaganda jedne i druge idelogije.

Crvenu zvezdu istaknutu na dresu imaju igrači praške Slavije, klub koji je uz gradskog rivala Spartu, najpopularniji i najuspešniji češki fudbalski klub.

Senat, u kome izrazito dominira desnica, usvojio je i predloge da se Prvi maj, koji je ovde državni praznik i neradni dan, preimenuje u Praznik proleća i rada, a da 8.
mart, Međunarodni dan žena, koji se, inače, zbog toga što je smatran za "čisto komunistički" sve manje slavi posle 1989. godine, dobije ime Praznik majki. 

Na ovu inicijativu odmah je reagovala Komunistička stranka Češke i Moravske koje je saopštila da se radi isključivo o pokušaju da se likvidira ova stranka koja je treća po snazi u parlamentu.

Ovaj zakon mora da usvoji donji dom parlamenta, u kome komunisti i socijadmokrati imaju 100 od ukupno 200 poslaničkih mesta.

Nekih od poslanika vladajuće koalicije su, takođe, najavili da će glasati ili protiv, ili će se uzdržati od glasanja.

Pogledajte još