Dovršena restauracija Van Gogove Spavaće sobe

AMSTERDAM, 2. septembra 2010. (Beta-AP) - Jedna holandska restauratorka dovršila je šestomesečnu obnovu slike "Spavaća soba" Vinsenta Van Goga.

Holandski majstor ustanovio je da je jedna od njegovih omiljenih slika oštećena vlagom kada se početkom 1889. iz bolnice vratio u svoj studio u francuskom gradu Arlu. Tada je platno prekrio novinama kako bi ga zaštitio od daljeg oštećenja, a kasnije ga je umotao u rolnu i poslao svom bratu Teu u Pariz. Restauratorka Ela Hendriks videla je pod mikroskopom tragove novinske štampe kada je počela da izučava delo i da sa njega uklanja žućkasti lak koji je nanet prilikom restauracije 1931.

"Spavaća soba" u petak će biti vraćena u Van Gogov muzej u Amsterdamu. Van Gogova slika reprodukovana je u velikom broju hotelskih soba, na kalendarima i šoljama za kafu, kao i u umetničkim knjigama o impresionizmu i post-impresionizmu s kraja 19. veka. Holandski umetnik toliko je voleo tu sliku da je naslikao i dve kopije. Jedna se danas nalazi u Istitutu umetnosti u Čikagu, a manja verzija, koju je naslikao za majku i sestru, u pariskom Muzeju Orsej. Na slici je prikazana Van Gogova spavaća soba iz, kako ju je umetnik nazivao, "žute kuće" u Arlu, gde se sklonio od gužve u umetničkim krugovima u Parizu. Nastala je u oktobru 1888, tokom perioda u kojem je naslikao i svoje čuvene "Suncokrete".

Pogledajte još