Ekonomske perspektive Srbije i dalje slabe

BEOGRAD, 3. septembra 2010. (Beta) - Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit (Dun&Bradstreet, D&B) ocenila je u petak da su ekonomske perspektive Srbije i dalje slabe i da na srpsku ekonomiju negativno utiču stav Međunarodnog suda pravde i antikorupcijski zakon.

U septembarskom izveštaju D&B je zadržao Srbiji rejting od DB4d, što je svrstava u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, navodi se u saopštenju bonitetne kuće Rating (www.rating.rs), zastupnika D&B za Srbiju.

D&B navodi da su ekonomske perspektive Srbije slabe, iako izgleda da je srpska ekonomija na putu oporavka, najvećim delom zbog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) da se secesijom Kosova od Srbije ne krši međunarodno pravo.

Stav MSP-a, pored lošeg uticaja na političku stabilnost zemlje i njenu kandidaturu za članstvo u EU, ima negativne efekte i na srpsku ekonomiju, ocenjuje D&B.

Agencija za utvrđivanje rejtinga ocenila i da Izmene i dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje je skupština usvojila u avgustu, predstavljaju veliki korak unazad u borbi protiv korupcije.

Pogledajte još