PREPORUKA NEDELJE: Mina Sovtić – restoran, knjiga, predstava, film, serija

Mina Sovtić (23), mlada beogradska glumica, tajne glumačkog zanata od detinjstva "krala" je od svoje majke, popularne dramske umetnice Anice Dobre, a već na početku karijere zablistala je u ulozi Olge Tošić u seriji "Koreni", snimljenoj po jednom od kultnih romana Dobrice Ćosića. Harizmatična Mina, pre studije glume, želela je da studira režiju, ali je nakon razgovora sa čuvenim profesorom Predragom Bajčetićem, odlučila da izađe na prijemni za glumu, tako da je danas student treće godine glume na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi Dragana Petrovića Peleta. U novembru prošle godine je, u "Zvezdara teatru", premijerno izvedena predstava "Ljubav u Savamali". U ovom komadu ona tumači lik bokserke Sare, a sa ponosom ističe da je rolu dobila na kastingu na kojem je bilo više od trideset glumica. U slobodno vreme piše, hrani pse i mačke po Dorćolu gde živi i gde je odrasla. U prvim danima aprila, naše čitaoce odvela je do restorana "Istok" u svom kraju, preporučila im svoje omiljeno literarno štivo, engleski roman "Brežuljak Voteršip", kao i seriju koju rado gleda - "Carstvo poroka", te film "Pero".

RESTORAN

- Veliki sam ljubitelj hrane, vrlo rado kuvam i jedem! Pošto se hranim veganski iz etičkih razloga, idem na mesta koja imaju širok izbor jela od povrća. Omiljeni restoran mi je "Istok", to je vijetnamski restoran, sveže namirnice, dobra atmosfera i kul ljudi. Takođe, jako volim "Radost", finu kuhinjicu koliko zbog duha tog mesta, toliko i zbog hrane: zdravo i ukusno. Često sedim i u "Smokvici" u Kralja Petra, tu se osećam kao kod kuće.

KNJIGA

- Volim klasične engleske autore, poput Šekspira, Bajrona i Vajlda i na njih se stalno vraćam. Ali kada čitam romane novijeg datuma, ono što mene privlači su epske avanture, ali iz perspektive običnih ljudi koji prolaze kroz sudbonosne i formirajuće situacije. Jedna od takvih priča je i "Brežuljak Voteršip", Ričarda Adamsa, avantura koja se alegorično bavi preživljavanjem zečeva koji posle uništenja svog doma, pokušavaju da nađu novi. Jedna od mojih omiljenih knjiga!

PREDSTAVA

- Prošlog novembra imala sam premijeru predstave "Ljubav u Savamali" u "Zvezdara teatru". To je jedna topla ljudska priča koja se bavi asimilacijom migranata u novo okruženje, ali i "asimilacijom" građana na migrante. U suštini to je ljubavna priča puna suza, smeha, ali i nade. Takođe, mislim da bi predstavu "I ostali" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" svi trebalo da pogledaju. Snažne teme, brilijantni mladi glumci, domaći autori i puno truda je uloženo u taj projekat i to se vidi! Ozbiljna preporuka!

FILM

- Teško mi je da se odlučim koji da navedem, jer ću uvek propustiti neki važan. "Quills" (Pero) je jedan jako potcenjen film. Glumački trio Džefri Raš, Kejt Vinslet i Hoakin Finiks nose ovu neobičnu kontroverznu priču. Jedan jako zabavan film koji, kako odmiče, postaje sve mračniji, ali ne gubi humor. Ako su vam se svidela ostvarenja kao što su "Opasne veze" i "Parfem", ovo je film za vas!

SERIJA

- Izdvajam "Boardwalk empire" (Carstvo poroka). Sasvim slučajno počela sam da gledam ovu seriju, ne sluteći šta me čeka. Jedna retko časno urađena serija, a pod časno mislim na odnos prema likovima, priči, na glumu, ništa nije zbrzano ili glorifikovano, sve se dešava s razlogom i sve tačke se na kraju spajaju. Šekspirova drama koja se dešava u Atlantik sitiju za vreme prohibicije.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva/Promo

Pogledajte još