Fish fest

Dani evropske baštine spustili su se i na Dunav, gde je održano prvo međunarodno prvenstvo Srbije u kuvanju ribljeg paprikaša

Fiš fest je počeo defileom učesnika kroz Knez Mihailovu ulicu, pa sve do splav-restorana “Vodenica”. Veselu povorku je predvodio dobro naštimovani orkestar policije, za njima su išla deca obučena u narodne nošnje, takmičari i na kraju tamburaški orkestar.

Kako nam je objasnio Nenad Živković, vlasnik “Vodenice” i organizator, za sve posetioce je spremljen "kotlić" od 100 litara u kome je kuvao šampion u spremanju ribljih paprikaša Nedžad Avdulić iz Novog Sada, a za one kojima ne prija ljutkasti ukus ovog jela spremljen je pečeni šaran od deset kilograma. Na takmičenju je učestvovalo oko 80 vrhunskih kuvara, a za prva tri mesta su obezbeđene i vredne nagrade. Tako će prvoplasirani otići kući bogatiji za 100.000 dinara, drugoplasirani za 60.000 dinara, dok će takmičar koji osvoji treće mesto dobiti 30.000 dinara.

Svi kuvari imali su svoj “idealan recept za riblju čorbu” i bili raspoloženi da ga podele i sa nama.

“Da bi čorba bila dobra najbitnija je kvalitetna riba i dobra paprika. Poželjno je da bude najmanje tri vrste ribe, ali je šaran glavni”, objašnjava Ember Valerija, kuvarica iz riblje čarde “Nećko” iz Novog Sada.

Željko Vračarić je imao sasvim drugačiji recept. “Po meni je najbitnije da se kuva s ljubavlju”. On nam se još i pohvalio da je sam upecao svu ribu od koje je napravio paprikaš.

O pobedniku je odlučivao stručni žiri, koji su činili Dejan Markus, kuvar u emisiji “Kuvati srcem” i Stambol Geštamov, šef kuhinje Interkontinentala.

“Posebno ćemo ocenjivati ukus ribe, boju koja treba da bude kompaktna, a takođe je i bitno da se riba ne raskuva”, objašnjava Dejan Markus. On nam je još i rekao da on veoma retko kuva riblju čorbu, ali zato odlično sprema brodet - specijalitet sa šest do sedam vrsta morske ribe.

Specijalni gosti su bili udruženje građana “Vodomar” iz Temerina, koji su kuvali nešto više od 100 litara pasulja. Njihov glavni kuvar, Pera Perić, rekao nam je da je za dobar pasulj najbolje da se prvih 150 kilograma baci, a posle toga “postajete pravi majstori”.

Osim takmičenja u pripremanju riblje čorbe, "Fiš fest" će obeležiti i brojni kulturno-umetnički i muzički nastupi, kao i izložba vina i specijaliteta od ribe, neuobičajenih za područje Srbije.

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još