Donatorska večera Vlade Divca

Donatorskom večerom “All stars party”, na Belom dvoru, uz podršku prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine Karađorđević, Vlade Divac je započeo trodnevnu akciju u znak oproštaja od aktivnog igranja košarke 

”Ovo je veliki koš, a ja sam siguran da ga neću promašiti”, bila je to jedina Divčeva izjava ove večeri. 

Ovim prijemom, kraljevski par je u saradnji sa bračnim parom Divac, želeo da podigne svest javnosti o urgentnoj potrebi stvaranja novih domova za izbeglice u Srbiji, kojih ima 7.850 i čija je tragična sudbina često zaboravljena. Ovaj plemenit prijem inspirisaće mnoge druge slične manifestacije koje će osigurati dalje obezbeđivanje pomoći najugroženijim stanovnicima naše zemlje

Iako je sve teklo savršeno i po protokolu, u jednom trenutku je nastao potpuni mrak. U prvom momentu svi su bili u šoku, ali su se ljudi sa dvora organizovali i ubrzo su crveni tepih, kao i centralni salon u kome su se nalazile zvanice osvetlili svećama. Pozdravni govor je izostao, kao i šetnja po prelepo dekorisanoj bašti. Zvanice su se uputile u zlatni salon na romantičnu večeru uz sveće, koja je iz opravdanih razloga bila zatvorena za medije. 

Crvenim tepihom prošetali su Kris Veber, Skot Polard, Greg Popović, Glen Rajs, Peđa Stojaković, Saša Đorđević, Dejan Bodiroga, Toni Kukoč, Nikola Lončar, Savo Milošević, Žarko Paspalj, Ružica Đinđić, Ivica Dačić, predstavnici iz sveta diplomatije, preduzetništva, kulture, obrazovanja...... 

U budućnosti, Vlade će se posvetiti humanitarnom radu, kroz organizaciju „Divac“ koju vodi njegova supruga Snežana. Prva velika humanitarna akcija ima naziv “Možeš i ti”. Trajaće naredna četiri meseca, a ima za cilj prikupljanje sredstava za kupovinu i adaptaciju napuštenih seoskih domaćinstava za pomoć izbeglim i raseljenim porodicama koje žive u kampovima širom Srbije.

Ovo je samo nastavak njegovog dugogodišnjeg humanitarnog rada (pomoć deci Srbije, pomoć deci Avganistana, pomoć deci Etiopije, pomoć žrtvama cunamija u Indoneziji, pomoć žrtvama uragana Katrina...) zbog kojih je dobio brojna odlikovanja i izabran je za ambasadora dobre volje Ujedinjenih nacija.

Akcija Vladovog oproštaja traje tri dana, a obuhvata „Belgrade street basket“, “ulični karneval”, „Žurka za Srbiju“, a poslednjeg dana, karavan će se preseliti u Prijepolje, gde će centralni događaj biti otvaranje postavke muzeja „Vlade Divac“, u kome će biti izloženi dresovi, medalje, pehari, patike i sve ostale stvari koje su godinama u nazad bili pobednički rekviziti slavnog asa.

Kraljevski par, zajedno sa bračnim parom Divac, nastavlja svoje humanitarne napore i već 24. septembra putuju u Grčku gde će organizovati prijem za pomoć bratskom narodu Grčke koji je podneo velike žrtve u šumskim požarima koji su zahvatili ovu zemlju.

Tekst: Jelena Antonijević 
Foto: Marko Risović

Pogledajte još