ALERGOLOG SAVETUJE: Kožu postepeno navikavajte na sunce

Iako se mnogi raduju lepom vremenu i sunčanim danima, čak 20 odsto ljudi proleće dočekuje sa oprezom, jer pate od alergije na sunce. Ova vrsta koprivnjače najčešće se javlja upravo u ovo doba godine, jer koža je tokom cele zime bila prekrivena odećom što je čini osetljivijom.

- Broj alergičnih na sunce je u porastu iz godine u godinu, a smatramo da su glavni razlozi klimatske promene, dokazane genetske predispozicije, kao i korišćenje određenih lekova i hemikalija, koje se nalaze u parfemima, sapunima i šamponima - kaže dr Dragana Tadić, alergolog Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa".

Žene češće pate od alergije izazvane sunčevim zracima, koja se najčešće ispoljava kao crveni osip praćen svrabom.

- Ove promene na koži najčešće se povlače u periodu od 30 minuta do tri sata - kaže dr Tadić.

- Ponekad se dešava da izgledaju kao blagi podlivi, i tada je neophodno konsultovati lekara.

Sagovornica podseća da je u slučaju alergije na sunce najvažnija prevencija, koja podrazumeva upotrebu krema sa visokim zaštitnim faktorom, ograničeno vreme izlaganja suncu, izbegavajući period između 11 i 17 časova.

Kožu je potrebno postepeno navikavati na sunce, nošenjem dugih rukava i pantalona, sašivenih od tankih, prirodnih materijala. Veoma je bitno i da se što manje upotrebljavaju kozmetički preparati, kao i da se proveri da li lek koji se pije zbog akutnog stanja ili hroničnog oboljenja stvara fontosenzitivnu reakciju.

- Savetuje se i primena lekova iz grupe antihistaminika, korisni su hladni oblozi, a u slučaju težih simptoma ili ako se promene ne povlače obavezan je odlazak lekaru - ističe dr Tadić.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još