Indusi grade IT centar u Inđiji?

Pismo o namerama još u junu upućeno Mlađanu Dinkiću. Ako bude realizovana predložena ideja Srbija može postati domaćin najvećih svetskih kompanija poput Majkrosofta, IBM−a i Fidelitija

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić izjavio je juče Tanjugu da bi naredne nedelje u Beograd trebalo da dođe poslovna delegacija iz Indije, koja je zainteresovana za izgradnju „tehnološkog parka“ u Inđiji i ocenio da bi to bila najznačajnija investicija u istoriji Srbije. 

Najuspešniji predsednik opštine u Srbiji, po privlačenju direktnih stranih investicija, podsetio je da je pismo o namerama investitora iz Indije o premeštanju „tehnološkog parka“ u junu ove godine bilo upućeno na adresu ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađana Dinkića i dodao da bi se IT centar gradio na površini od oko 200 hektara. „Zahvaljujući toj investiciji Sr− bija može postati domaćin najvećih svetskih kompanija poput Majkrosofta, IBM−a i Fidelitija, rekao je Ješić, koji je protekle nedelje imenovan za savetnika u Vladi Srbije za direktne investicije, napomenuvši da ta investicija nije toliko značajna po finansijskim razmerama, koliko po značaju za privredni razvoj Srbije. 

Ješić smatra da će dolazak najznačajnijih svetskih kompanija u oblasti IT tehnologija stvoriti mogućnost za otvaranje „ekstra dobro plaćenih radnih mesta“, a samim tim i šansu našim visokoobrazovanim kadrovima da ostanu u zemlji. „Na taj način otvoriće se mogućnost da se naši stručnjaci, koji rade u tim kompanijama širom sveta, vrate u svoju domovinu i nastave da rade za te iste kompanije“, kazao je on.

Govoreći o stranim investicijama u Inđiji, Ješić je naveo da su u protekle tri godine, direktne investicije u toj opštini iznosile blizu 300 miliona evra, zajedno sa projektima koji su u toku. „U opštini Inđija trenutno se gradi 20 fabrika i već 12. decembra biće otvoren distributivni centar „Merkatora“, što će biti šansa za oko 100 novih radnika trgovačke struke“, podsetio je on i objasnio da će Inđija i okolina dobiti još jednog snabdevača robom široke potrošnje i veću konkurentnost među snabdevačima. U industrijskoj zoni Inđije privodi se kraju izgradnja fabrike akumulatora „Mon bat“, kao i firmi „Plastik“ i „Izoterm plam“, kazao je on i napomenuo da je pre desetak dana počela izgradnja italijanske fabrike za proizvodnju hrane za kućne ljubimce „Farmina“.
Gradi se i punionica voćnih sokova u limenkama, a firma koja podiže objekat je bliski partner s američkim proizvođačem limenki za napitke „Bol pekidžing“, naveo je Ješić i dodao da će zemunski pogon „Galenika − Magma“ biti preseljen u Inđiju. U samom centru Inđije trebalo bi da počne izgradnja poslovno−stambenog centra od oko 45.000 kvadratnih metara, najavio je Ješić i objasnio da ta investicija treba da bude „magnet“ za sve one koji žele da izmeste svoj biznis iz preskupog Beograda, na lokaciju koja je vrlo blizu Aerodroma „Nikola Tesla“, Beograda, Novog Sada, magistralnih i autoputa. („Pregled“)

Pogledajte još