JORGOVANSKA NOĆ U KUČEVU: Prvo polufinalno takmičenje za izbor Miss Srbije 2019 u okviru manifestacije "Homoljski motivi"

Prvo polufinalno takmičenje za izbor Miss Srbije 2019 održaće se u okviru manifestacije "Homoljski motivi", pod nazivom "Jorgovanska noć, u Kučevu. Tamara Novaković, druga pratilja na izboru Miss Srbija 2018, dolazi nam iz Kučeva, a nedavno je našu zemlju predstavljala na prestižnom svetskom takmičenju Miss Planet. O tome i kakve utiske nosi iz Kambodže sa takmicenja Miss Planet razgovarali smo sa Srpskom predstavnicom Tamarom Novakovic Miss Planet Serbia.

Gde se održalo takmičenje za Miss Planet i šta predtavlja titula Miss Planet?

- Takmičenje je održano u Kambodži. Pripreme su trajale dve nedelje i veći deo tog vremena proveli smo u Pnom Penu, glavnom i najvećem gradu Kambodže. Takmičenje Miss Planet posvećeno je zaštiti planete Zemlje, životne sredine i promociji prirode. Shodno tome u toku takmičenja posetili smo školu lokalnih studenata i vojske gde je svaka od devojaka, delegata takmičenja, posadila po jedno "drvo života".

Kakve aktivnosti ste imale u toku dana?

- Svaki dan smo imale jedan deo standardnih obaveza vezanih za vežbanje koreografije, dosta fotografisanja i snimanja video materijala za oficijalno takmičenje, u vezi sa za promocijom prirode, kulture i turizma Kambodže. Pored toga imale smo i dosta jednodnevnih izleta u obližnja i istorijski značajna mesta. Posetile smo najveći svetski verski kompleks hramova Angkor Vat, sagrađen u 12. veku, a nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Anđelina Džoli je snimala filmove ovde, a ona je i zaštitno lice Angkor Vata. Ukazala nam se prilika da vidimo mnogobrojna arheološka nalazišta kao i da posetimo najveću dečju bolnicu.

Kakvi su tvoji utisci o takmičenju i da li si zadovoljna?

- Najlepši osećaj mi je bio kada smo se predstavljali u nacionalnim nošnjama. Nosila sam nošnju iz Istočne Srbije, a nakon toga su se sve devojke slikale u lokalnoj Kmerskoj nošnji. Prezadovoljna sam organizacijom takmičenja, pre svega činjenicom da sam dobila priliku da kao ambasador lepote predstavim svoju zemlju u svetu. Na tome bih se zahvalila kompaniji Miss Yu, organizaciji Miss Srbije i gospođi Vesni Jugović. O tome kakav sam utisak ostavila na takmičenju i kakve sam pozitivne komentare dobila nakon takmičenja od organizatora i žirija, govori najbolje činjenica da je vlasnik licence i organizator takmičenja Miss Planet izrazio želju da prisustvuje ovogodišnjem izboru za Miss Srbije i da se upozna sa svim kulturnim, istorijskim i tradicionalnim običajima Srbije koje sam ja predstavila u Kambodži.

Možeš li da nam kažeš kakvi su tvoji dalji planovi u ovoj godini?

- Pre svega bih istakla da sam kao Miss Planet Srbije postala zaštitno lice mog grada Kučeva i manifestacije "Homoljski motivi". Tradicionalni izbor pastirice (devojke u narodnoj nošnji) je evoluirao u polufinalni izbor za Miss Srbije, pod nazivom "Jorgovanska noć". Manifestacija "Homoljski motivi" se tradicionalno održava, ove godine 52. put po redu i traje četiri dana. U okviru manifestacije, 31. maja, biće održano prvo polufinalno takmičenje izbora za Miss Srbije za ovu godinu. Devojka koja pobedi na ovom polufinalnom taklmičenju, plasiraće se direktno u finale izbora za Miss Srbije. U okviru same manifestacije priključili smo se Projektu Srbija zemlja jorgovana tvorca Vesne Jugović de Vinče, čiji je cilj da Srbija u svetu postane prepoznatljiva po dolinama jorgovana, te će tako i naše takmičarke u Kučevu zasaditi svoje jorgovane.

Koju ulogu ćeš imati u ovoj manifestaciji s obzirom na to da si zaštitno lice manifestacije i grada Kučeva?

- Moj zadatak je da tokom cele godine promovišem vrednosti i tradiciju svog kraja, grada Kučeva i same manifestacije, promovišem i predstavljanje tradicionalne kuhinje Homolja, starih zanata, homoljskih tradicionalnih igara, radova domaće radinosti kao i izvanrednih oblika narodne muzičke tradicije. Manifestacija "Homoljski motivi" najpoznatija je turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj. Reč je o jedinstvenoj smotri stvaralaštva Istočne Srbije. Veoma sam uzbuđena i sa nestrpljenjem očekujem da izaberemo devojku koja će pored polufinalne titule i direktnog plasmana u finale takmičenja Miss Srbije, postati novo zaštitno lice manifestacije "Homoljski motivi" i grada Kučeva. Tradicionalno se očekuje velika posećenost manifestaciji. Shodno tome bih pozvala sve koji su u mogućnosti da dođu i prisustvuju manifestaciji kao i sve devojke koje su zainteresovane da pošalju svoje prijave putem Miss Serbia ili na meil prijavemis.srbije@gmail.com na vreme.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Miss Srbija/Promo

Pogledajte još