MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Dejan Stojiljković – Velika Britanija

Dejan Stojiljković, priznati i nagrađivani dramski pisac, prozaista i strip i filmski scenarista, jedan je od trojice ljudi koji su zaslužni za scenario aktuelne serije "Senke nad Balkanom", u režiji Dragana Bjelogrlića. Najpoznatiji roman mu je "Konstantinovo raskršće", koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, a ovenčan je nagradama "Miloš Crnjanski" i "Svetosavski pečat" i mnogim drugim. Da su Dejanova dela prijemčiva čitaocima širom planete, dokaz je i činjenica da je njegova proza prevedena na engleski, ruski, makedonski i grčki, kao i to da je već godinama ekskluzivni autor jedne njujorške izdavačke kuće.

Dok stvara romane, stripove i scenarija, jedan od naših najčitanijih pisaca današnjice neretko i putuje. Poseban utisak na njega ostavila je Velika Britanija, tačnije proputovanje od Londona, preko Jorka i Glazgova do Mančestera, Liverpula i Lidsa. Svoje impresije sa tog putovanja podelio je sa našim čitaocima.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po Vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Tipičan engleski "krevet&doručak", po mogućstvu bliže centru grada, ali nije problem i ako je na periferiji, pod uslovom da grad ima metro.

HRANA – koja su Vam bila omiljena jela – lokalni specijaliteti na tom putu?

- Takozvani "all day breakfast" ili celodnevni doručak. Reč je, u stvari, o tipičnom engleskom doručku koji je svojevrsna kalorijska bomba i koji će vam pomoći da pregurate ceo dan: jaja, slanina, kobasica, pasulj...

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Englesko pivo je izvanredno. Ja sam najviše pio "Bombardera" i ostala takozvana "ejl" piva, na točilici, naravno.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Obilazak istorijskih znamenitosti i muzeja, pabova, restorana, stadiona, striparnica i knjižara. Noćni provod je dobar u pabovima gde ima muzike, kao i u noćnim klubovima gde se svira rokenrol. Tri zanimljiva mesta su "Road House" na Pikadiliju, "Factory club" u Mančesteru ( čiji vlasnik je Piter Huk, nekadašnji basista benda "New Order") i čuveni "Dry Bar", takođe u Mančesteru.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Planiram da odem u Istambul, tačnije Konstantinopolj. To je jedini grad koji se proteže na dva kontinenta.

DREAM TRIP – koje mesto bi voleli da posetite tokom života?

- Voleo bih da odem u Njujork. Svi prijatelji koji su bili tamo kažu da je to jedinstveno iskustvo.

Autor: Svetlana Bogićević
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još