ENERGIČNI I POLETNI: Zdrave navike pomoći će vam da pobedite prolećni umor

Proleće je stiglo i nakon duge i monotone zime, zaista nas raduje da su dani vedri i sunčani i da je zaista pravo uživanje provesti popodne u prirodi. Međutim, s prvim danima proleća, stiglo je i ono što nas baš toliko i ne raduje – prolećni umor, koji nas sprečava da budemo produktivni i oduzima nam energiju, koja nam je zaista potrebna, kako bismo sve obaveze obavili na vreme i sa osmehom uživali u svakom danu proleća.

Prolećni umor prepoznaćete po malaksalosti, koja vas čini sposobnim jedino za celodnevno izležavanje, a kojoj ne možete naći adekvatno opravdanje. Veliki broj ljudi pati od meteoroloških tegoba, pa svaku promenu vremena oseti kao drastičnu promenu u svom organizmu.

Osim malaksalosti, prolećni umor izaziva i pospanost, razdražljivost, nagle promene raspoloženja i pad imuniteta. S obzirom da je prolećni umor gotovo nemoguće izbeći, na nama je da ga spremni dočekamo i što bezbolnije prebrodimo.

Postoji nekoliko veoma zdravih metoda, koje će naš organizam pripremiti da se što bolje suoči sa posledicama umora, a jedna od prvih je promena načina ishrane.

Nakon ishrane, koju smo preferirali tokom zime, a koja je izuzetno teška, vreme je za laganu ishranu, zasnovanu na sezonskim namirnicama, pomoću koje ćemo lakše prebroditi umor, koji nam je došao s prolećem.

Tokom proleća, ishrana bi trebalo da se bazira na svežem povrću, voću, a kada je meso u pitanju, preporučuje se grilovana piletina, koja je odličan izvor proteina.

Alternativa masnim i začinjenim supama, koje smo konzumirali tokom zime, svakako su ukusni i zdravi potaži, koji će vam dati potrebnu dozu energije i povećati osećaj sitosti.

Gazirana pića zamenite sveže ceđenim sokovima i ukusnim smutijima, koji će vašem organizmu poboljšati imunitet i povećati nivo energije, pa ćete na taj način barem na kratko osetiti da ste se rešili umora, koji vas iz dana u dan sve više iscrpljuje. Ne zaboravite i da organizmu pružite hidrataciju i unesete neophodnu količinu vode svakodnevno.

Pored zdrave ishrane, vreme je da aktivnim treninzima pokrenete vaš metabolizam, ali i organizam.

Da biste ovoj vrsti umora stali na kraj, važno je da svom organizmu priuštite i osam sati zdravog i kvalitetnijeg sna.

Ako uvedete ove male i zdrave promene, umor će proći gotovo neprimetno, a vi ćete biti energični i poletni, pa ćete sa uživanjem dočekati svaki novi dan proleća!

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još