Gej parada 10. oktobra u Beogradu

Dugo najavljivana parada ponosa u Srbiji biće održana najverovatnije 10. oktobra. Kako saznaje "B92" povorka će se okupiti u centru Beograda, a ne na platou ispred Palate Srbija, kako se spekulisalo u javnosti.

Održavanje povorke ponosa podržalo je deo Vlade Srbije među kojima i ministar policije Ivica Dačić i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, kao i većina parlamentarnih stranaka u Srbiji.

Organizatori su saopštili da će Paradom ponosa tražiti od države da se sa nasiljem i diskriminacijom sistemski obračuna.
Oni navode da se na Paradu se ne gleda kao na krajnji cilj, već kao na sredstvo kojim će se društvu skrenuti pažnja na probleme sa kojima se LGBT populacija u Srbiji svakodnevno suočava.

"Paradu ponosa 2010. vidimo kao inkluzivan događaj, kao miran i nenasilan javni skup i mesto gde ćemo svi zajedno pokazati da lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe (LGBT) u Srbiji mogu slobodno i bez straha da prošetaju ulicama Beograda uz podršku svih koji se zalažu za ravnopravnost, toleranciju i poštovanje ljudskih prava", navodi se u saopštenju organizatora.

Organizacioni odbor doneo je odluku da se tokom 10 dana pre održavanja Parade, organizuje "Nedelja Prajda" – manifestacija koja će obuhvatiti niz kulturnih i umetničkih događaja, kao i debate, čiji je cilj uspostavljanje konstruktivne komunikacije između predstavnika LGBT populacije i građana.

Prošle godine, Povorka ponosa u Beogradu bila je zabranjena dan pred planirano održavanje 20. septembra.
Organizatori su na sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem 19. septembra 2009. od MUP-a Srbije dobili rešenje u kojem se navodi da ne postoje uslovi da se povorka održi bez incidenata na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je bila zakazana.

Organizacioni odbor je tada ocenio da je "država kapitulirala pred pretnjama nasiljem", kao i da im je policija predložila da skup održe na Ušću ili platou ispred Palate Srbije na Novom Beogradu, ali da oni to nisu prihvatili, jer bi to predstavljalo izdaju principa Povorke ponosa.

Pogledajte još