Vlada Divljan u Bojčinu

Jedan od najznаčajnijih koncerta kad je u pitanju ovogodišnje „Bojčinsko kulturno leto“ je, svakako, nastup Vlade Divljana i Nevladine organizacije. Letnja pozornica u naselju Progar (opština Surčin) je, inače, aktivna od maja meseca pa sve do kraja septembra i, kako kažu organizatori, nijedan koncert do sada nije otkazan zbog lošeg vremena, a program je ovog leta bio šarenolik i prilično bogat.

Na scenu su izašli, između ostalih, Dado Topić, Bilja Krstić i Bistrik, Beti Đorđević, Merima Njegomir, Ekstra Nena, mnogobrojni orkestri i DJ-evi, a do kraja meseca, uz brojna pozorišna gostovanja i filmske projekcije, vredi izdvojiti solističke koncerte Jadranke Jovanović (18.9.) i Miroslava Ilića (24.9.).

Vlada Divljan, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Boris Bunjac i Marko Milivojević su sinoć nastupali u atmosferi koja je neuobičajena i, svakako, značajno drugačija u odnosu na njihove prethodne koncerte u Domu omladine, Domu sindikata...

Retrospektivu najlepšeg iz perioda Idola i Vladinih najvećih solo hitova odslušalo je nešto više od stotinak „lokalaca“, što znači – mnogo manje rokerske publike i pravih poznavalaca opusa. Prilagodio se, međutim, bend takvim okolnostima, pokazao maksimalnu profesionalnost, znajući da ceni reakciju publike koja, s obzirom na brojnost, i nije bila mlaka.

„Dosta buke za tako malu skupinu“, „Još malo pa ćemo svi da se upoznamo“ - znao je, uz karakterističan osmeh, da prokomentariše Divljan gledajući u nesvakidašnje prizore ispred bine – klinac koji prolazi biciklom, devojčice od 4.5 godina kako hvataju ritam, njihove bake u prvim redovima...

Sve to je, daleko od gradske vreve, na jedan drugačiji način stvorilo lep ambijent i uticalo da i stari vukovi na bini budu dobro raspoloženi i da daju sve od sebe u ta dva sata, koliko su proveli na bini. Dizali su ritam („Plasitika“), pa ga odmah spuštali („Rusija“), dlanovi se nisu štedeli posle svake pesme, a poziv na bis nakon „Malene“ je bio sasvim logičan. Tek kad su odsvirani toliko dugo očekivanu „Maljčiki“ publika je krenula mahom ka stanici 605-ice, a muzičari su se brzo vratili na binu, ovoga puta da pokupe instrumente.

Bojčinska šuma većini Beograđana jeste podaleko, pogotovo ako se prvi put zaputite u te krajeve. Uprkos tome, šteta je što lepa manifestacija nije bolje izreklamirana jer bi, na primer, određeni broj Vladinih fanova sigurno želeo na obodu grada da osveži doživljaj sa osmomartovkog koncerta u Domu sindikata. Preporuka – pogledajte detaljnije program Bojčinskog kulturnog leta na stranici http://opstinasurcin.org.rs i, ako niste morizovani, naoružajte se strpljenjem, pa polako – 601 ili 71 do Ledina, pa na 605. Izbrojte od tada 40 minuta i – tu ste, u lepom prirodnom ambijentu koji je, od maja do septembra, svakog vikenda ispunjen interesantnim kulturnim događajima.

Milan Ćunković

Pogledajte još