Sladoled i trudnoća

BOSTON, 06. septembar 2010. (FoNet) - Imate problema da zatrudnite? Možda zato što ne jedete dovoljno sladoleda - trvrde istraživači jer su otkrili da niskokalorična ishrana s unošenjem minimalnih količina masti može izazvati neplodnost.

Ova "anovulatorna neplodnost" mnogo je češća kod žena koje se hrane proizvodima s malom količinom masti kao što su obrano mleko i nemasni jogurt.

Horhe Čavaro, profesor univerziteta Harvard u Bostonu, sa grupom saradnika je pratio prehrambene navike 18.000 žena starih između 24 i 42 godine kod kojih nije zabeležena neplodnost.

Svake dve godine u osmogodišnjem periodu, ženama je upućivano pitanje da li su pokušavale da ostanu u drugom stanju, da li su bezuspešno pokušavale duže od godine dana i da iznesu medicinske razloge za bilo koji problem neplodnosti. Žene su takođe iznele i detaljne informacije o hrani koju su konzumirale u tom periodu.

Žene koje su dva ili više puta dnevno uzimale niskokaloričnu, nemasnu hranu za 85 odsto povećavale su rizik za neplodnost povezanu sa ovulacijom u odnosu na žene koje su nedeljno konzumirale jedan ili ni jedan nemastan obrok.

Suprotno, žene koje su dnevno uzimale najmanje jedan obrok s visokim procentom masti, kao što su sladoled ili punomasno mleko, za 25 odsto su smanjivale rizik od anovulatorne neplodnosti u poređenju sa ženama koje su ovakav obrok imale samo jednom nedeljno.

Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da prilagode svoju ishranu, makar i samo privremeno, izjavio je Čavaro za časopis Nju sajentist.

"One treba da razmisle o tome da niskokaloričnu i nemasnu hranu zamene visokokaloričnim i masnijim mlečnim proizvodima. A kad ostanu u drugom stanju, mogu da se vrate na stari sistem ishrane", izjavio je on i primetio da bi ostalu ishranu trebalo da prilagode kako bi postigle punu kalorijsku vrednost.

Čavaro ipak ne zna zašto mlečna masnoća na ovaj način utiče na plodnost. Druge vrste masti, koje su analizirali on i njegovi saradnici, nisu pokazivali takav uticaj.

"Ili je reč o nečem specifičnom u mlečnoj masti ili o prisustvu supstance koja u mlečnoj hrani rastvara masti i tako smanjuje rizik neplodnosti", pretpostavlja on.

Pretvaranje punomasnog mleka u nemasno mleko ne samo da uklanja korisna svojstva mlečne masti već takože može da poveća nivo hormona koji utiču na ženine seksualne organe.
Da bi se punomasno pretvorilo u obrano mleko, često se proteini iz surutke naknadno dodaju da bi se poboljšali ukus i boja.

Otkriveno je, podsetio je Čavaro, da ovaj protein kod eksperimentalnih miševa izaziva takozvane "testosteronske efekte" - što je jasan pokazatelj da može uticati na plodnost.

Možda, jednostavno rečeno, sam proces pretvaranja masne u nemasnu hranu i obrnuto izaziva porast neplodnosti - pretpostavlja Nanet Santoro, direktorka Odeljenja za reproduktivnu endokrinologiju Medicinskog fakulteta Albert Ajnštajn u Bronksu, u Njujorku.

Ipak, profesorka Santoro dodaje da je najvažniji faktor od svih - očuvati zdravu telesnu težinu. "Postoji jasna veza između povećanja telesne težine i neplodnosti", tvrdi ona i ukazuje da mršave žene s malom količinom telesne masnoće rizikuju neplodnost.

"Jedna od najboljih oblika samopomoći je da žena sačuva optimalnu telesnu težinu - da ne bude previše mršava ali ni gojazna", zaključila je ona u izjavi za časopis Human Reproduction.

Pogledajte još