ŠEST MINUTA DO TAČKE KLJUČANJA: Telefonski operater okidač stresa

Čekanje da se na telefonskoj vezi javi operater nije samo iritantno, nego je i ozbiljan okidač za stres - pokazalo je britansko istraživanje. Dok slušamo muziku koju su podesili u zamenu za javljanje operatera, krvni pritisak naglo počinje da nam raste kako se čekanje produžava. Naučnici su došli do saznanja da je osobi prosečnog zdravlja potrebno samo šest minuta da dostigne kritičnu tačku, a bar toliko nam ode na ovu situaciju.

Istovremeno, muzika koja se čuje iz slušalice umesto da ima umirujuće dejstvo, samo dodatno izaziva stres. Panova frula najviše iritira ispitanike, a zatim melodije klasične muzike i zvuci iz prirode. Čak četiri od pet osoba posle određenog vremena osećaju takvu frustraciju da samo tresnu slušalicu pre nego što se javi operater.

- Vreme je danas najveći luksuz, jer ga nikada nema dovoljno - objašnjava dr Rodžer Henderson, jedan od vođa studije.

- I nažalost, umesto da menjamo pristup obavljanju poslova, mi tražimo još brže zadovoljenje svojih potreba, što izaziva još veći nedostatak vremena i još jači stres. Svakodnevno čekanje na telefonu može da dovede do niza zdravstvenih problema. Osećaj hronične teskobe, poremećaj u radu želuca i creva, samo su neke od posledica, a u najgorem slučaju može da dođe i do nervnog sloma.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još