Statistika: Najveća plata 870 evra

Zaposleni u Srbiji u avgustu su u proseku zaradili po 28.143 dinara, odnosno bezmalo 352 evra, što je, inače, realno oko jedan i po odsto manje nego u julu, a u odnosu na lanjski decembar čak 10 odsto.
Prosečne plate u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvih osam meseci ove u odnosu na isti period prošle godine realno su veće bezmalo 23,6 odsto, dakle znatno su brže rasle od proizvodnje i produktivnosti, tako da se s razlogom apostrofiraju kao jedan od krivaca za jačanje inflatornih tendencija. 

Već nekoliko godina na vodećoj poziciji po isplaćenim zaradama su zaposleni u proizvodnji duvana, a to je bio slučaj i u avgustu ove godine - kada su svojim kućama odneli u proseku po 69.637 dinara, odnosno oko 870 evra − iako im je ona u odnosu na julsku pala oko 14 odsto. 

Zaposlenima u poslovima sa nekretninama prosečna plata od 60.389 dinara, ili oko 754 evra i sa realnim rastom od oko 27 odsto donela im je visoko drugo mesto na rang−listi najvećih plata u Srbiji, mada su oni i bez ovako visokog skoka mesecima unazad uvek među pet najbolje plaćenih. Izuzetno dobro se naravno kotiraju i oni koji žive od članarina, odnosno razne organizacije koje ubiraju od svojih članova mesečne članarine, poput recimo partija, komora, sindikata i sličnih i njihova plata iako realno neznatno manja ipak, je bila visokih 59.573 dinara. Istovremeno zaposleni u proizvodnji odevnih predmeta i krzna u avgustu su obradovani realnim porastom svojih plata od oko 16 odsto, ali i sa takvim skokom jedva su nekako namakli 9.481dinar, odnosno oko 118 evra. („Pregled“)

Pogledajte još