Čiplić nije očekivao sukobe

BEOGRAD, 7. septembra 2010. (Beta) - Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je u utorak da nije očekivao da može doći do sukoba u Novom Pazaru u meri u kojoj se to dogodilo, kao i da je loše to što je muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao strane posmatrače u Sandžak.

Čiplić je Radio-televiziji B92 rekao da Muamer Zukorlić pokušava da izgradi političke pozicije za sebe i da namerava da pregovara u ime Bošnjaka.

"Lično nisam očekivao i možda je moja politička naivnost to što nisam očekivao tolike sukobe oko izgradnje obdaništa. Imate čoveka (Zukorlića) koji pokušava da pravi sebi političku poziciju i van izbora pregovara u ime Bošnjaka. Mi smo sve vreme u kontaktu sa bošnjačkom kulturnom zajednicom", kazao je Čiplić.

On je istakao da je ministarstvo u stalnom kontaktu i s predstavnicima OEBS-a za koje je rekao da su kao strani posmatrači najbolji svedoci postupaka države.

"Moja su vrata otvorena za sve pregovore. Ne verujem da bi pojavljivanje ministra u Novom Pazaru trenutno umirilo situaciju, a nisam ni imao poziv da odem da razgovaram. Neprekidno sam u kontaktu s bošnjačkom kulturnom zajednicom... aktuelna dešavanja nisu ođednom potekla iz izbora za nacionalne savete", kazao je ministar.

Pogledajte još