Do kraja godine - 300 miliona

Trgovinska razmena Srbije i Velike Britanije u prvih sedam meseci ove godine vredela je 170 miliona dolara i za 27 odsto je veća nego u istom periodu 2006. godine, podaci su britanske ambasade u Srbiji.

Izvoz iz Srbije u tom periodu zabeležio je rast od 37 odsto i dostigao 81 milion dolara, čime je skoro anuliran deficit Srbije u robnoj razmeni dve zemlje, kazao je agenciji Beta šef ekonomskog odeljenja britanske ambasade u Beogradu Nik Grouz. Prema njegovim rečima, uvoz iz Velike Britanije u Srbiju od januara do jula vredeo je 89 miliona dolara, što je za 19 odsto više nego u istom periodu 2006. Grouz je izrazio očekivanje da će vrednost trgovinske razmene dve zemlje do kraja godine dostići 300 miliona dolara. On je podsetio da su britanske kompanije u Srbiju uložile više od 150 miliona evra od 2003. godine, ističući da se verovatno radi i o većem iznosu jer ne postoji tačna evidenicja svih ulaganja nakon početnih investicija. 

Grouz je kazao da su u toku pregovori britanskih kompanija sa srpskim vlastima o investiranju u preduzeća iz autoindustrije, industrije tekstila, elektronike, uslužnih delatnosti i rudarstva i najavio da će neki poslovi verovatno biti zaključeni do kraja godine. Šef ekonomskog odeljenja britanske ambasade u Srbiji nije mogao da kaže o kojim se kompanijama radi, ali je naveo da među planiranim ulaganjima verovatno neće biti „grinfild“ investicija, već se radi uglavnom o privatizacijama i „braunfild“ ulaganjima. 

Ambasada Velike Britanije, kako je naveo, nije zadovoljna nivoom investicija kompanija iz te zemlje u Srbiju i stalno radi na privlačenju novih i većih ulaganja. Grouz je izrazio zadovoljstvo nedavno ugovorenom saradnjom pirotske korporacije Tigar i Grinhaus investmentsa u preradi istrošenih guma, u koju će taj britanski investicioni fond uložiti 40 miliona evra. („Pregled“)

Pogledajte još