Srbija mogla da dobije bolji indeks percepcije korupcije

Međunarodna nevladina organizacija Transparensi internešenel predstaviće u sredu, 26. septembra listu zemalja u svetu rangiranih po indeksu percepcije korupcije. 
Srbija je od 2000. godine, kada je bila na samom začelju tabele, sa indeksom 1,3, sporo napredovala i prošle godine je delila 90. mesto sa Gabonom i Surinamom sa ocenom 3,0. Pred ovogodišnje objavljivanje indeksa poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je da će Srbija zabeležiti napredak, ali da je propuštena šansa da rast bude značajniji. 
U međuvremenu je u Srbiji izabran ombudsman, usvojen je uopšteni Akcioni plan za sprovođenje antikorupcijske strategije, ali nije konstituisana Državna revizorska institucija, nije usvojen zakon o Antikorupcijskom telu, niti je ono formirano i nije izmenjen Zakon o finansiranju stranaka. Otkriveno je nekoliko korupcijskih afera, čiji su akteri sudski procesuirani ili su procesi u toku. Indeks percepcije korupcije istovremeno se objavljuje u celom svetu u ograncima Transparensi internešnela, međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije. Indeks se pravi na osnovu 12 različitih istraživanja i studija, koje sprovodi devet nezavisnih institucija među preduzetnicima, analitičarima i lokalnim stručnjacima. ("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.