Rusi grade gasnu elektranu?

Aleksandar Popović, ministar za rudarstvo i energetiku u Vladi Srbije, potvrdio je u izjavi za Energyobserver da EPS razgovara sa potencijalnim investitorima, zainteresovanim za projekat rekonstrukcije Panonskih elektrana.

Kako Energyobserver nezvanično saznaje, najozbiljniji kandidat za strateškog partnera EPS−a za rekonstrukciju i privatizaciju TE−TO Novi Sad (Panonske elektrane), je ruska kompanija Mečel.
Reč je, naime, o projektu pretvaranja postojeće TE−TO Novi Sad u gasnu centralu, a nije isključena ni mogućnost izgradnje potpuno novog postrojenja ukupne snage od 350 do 450 MW. 
Aleksandar Popović, ministar za rudarstvo i energetiku u Vladi Srbije, potvrdio je u izjavi za Energyobserver da Elektroprivreda Srbije (EPS) razgovara sa potencijalnim investitorima, zainteresovanim za projekat rekonstrukcije Panonskih elektrana. Informaciju da li je EPS kontaktirao sa Mečelom biste morali da zatražite od Elektroprivrede Srbije – dodao je Popović. 
Obratili smo se Elektroprivredi Srbije 13. septembra, ali još nismo dobili nikakav odgovor. 

Naime, na nedavnoj sednici Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije, usvojena je informacija o konceptu privlačenja strateškog partnera za rekonstrukciju TE−TO Novi Sad (Panonske elektrane). Investiciona vrednost ovog postrojenja kretala bi se od 120 do 160 miliona evra.
Za proces rekonstrukcije TE−TO Novi Sad, ponuđena su dva scenarija, koji tu termoelektranu treba da pretvore u gasnu centralu, koja će istovremeno proizvoditi struju i toplotnu energiju za grad Novi Sad. 

Naime, prvi scenario podrazumeva da postojeće postrojenje preraste u savremenu termoelektranu, sa gasno–parnim ciklusom, uz ugradnju dodatne turbine.
Drugi scenario predviđa izgradnju potpuno novog, savremenog gasno−parnog postrojenja sa kombinovanim ciklusom, na postojećoj lokaciji.
U Informaciji za Upravni odbor EPS−a je navedeno da bi se ekonomski najpovoljniji rezultati ostvarili kroz izgradnju savremenog postrojenja u gasno–parnom ciklusu, ukupne snage 350 do 450 MW, i stepenom korisnog dejstva, višim od 58 odsto.
Inače, koncept ove transakcije se razlikuje od strateškog partnerstva EPS−a na projektima TE Kolubara B i Termoelektrane Nikola Tesla B3, pre svega zbog toga što je u ovaj posao uključen i treći partner – grad Novi Sad. 
Jasno je, naime, da se puna ekonomska opravdanost projekta postiže u kombinovanom režimu (istovremena proizvodnja električne i toplotne energije), u koji je uključen i toplotni konzum grada, otud i Novi Sad, kao partner u ovom projektu. Zbog toga će u prvoj fazi projekta minimalnim sredstvima biti formirana zajednička kompanija Javno preduzeće Elektroprivrede Srbije (JP EPS) i grada Novog Sada, koja će se dokapitalizovati novčanim ulaganjem strateškog partnera i novčanim ulozima EPS−a. Prema saznanjima Energyobservera, naziv zajedničke kompanije biće Energija. Podsećanja radi, Mechel je jedna od vodećih ruskih rudarskih i metalskih kompanija, koja objedinjuje proizvodnju uglja, rude gvožđa, nikla, čelika i opreme. Aktivnosti kompanije obuhvataju dva segmenta – rudarstvo i proizvodnju čelika. Mečel ima postrojenja u Rusiji, Rumuniji i Litvaniji. Kompanija je takođe vlasnik dve trgovačke luke, jedne železnice i jedne energetske kompanije. („Energyobserver“ – „Pregled“)

Pogledajte još