UPOZORENJE SVETSKE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE: Deca do pet godina smeju samo sat vremena pred ekran

Deca mlađa od pet godina ne bi trebala da provode više od sat vremena dnevno pred ekranom televiziora ili kompjutera, dok deca mlađa od godinu dana ne bi trebalo to da rade uopšte, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Sve češće u restoranima, parkovima i na ulicama možemo videti dete od pet-šest godina kako na mobilnom telefonu ili tabletu gleda omiljeni crtani film ili igra neku video-igricu. Čak i pojedina deca u vrtiću imaju svoje mobilne telefone. Roditelji često veruju da će svom detetu korišćenjem računara, smart telefona i televizora u ranom uzrastu omogućiti da se prilagodi na svet budućnosti i da brže napreduje. Međutim, stručnjaci tvrde da to nije tako i da preterena upotreba pametnih uređaja dovodi čak i do veoma ozbiljnih zdravstvenih smetnji i tegoba.

Kvare i vid

U prvom uputstvu SZO navodi se da deca ispod pet godina ne bi trebalo da provode ispred ekrana više od sat vremena svakog dana, a da je bolje i da provede manje vremena od toga. Smernice SZO donekle su slične preporukama Američke akademije za pedijatriju koja je predložila da deca mlađa od 18 meseci treba da izbegavaju ekrane, osim video četova.

Pedijatar dr Saša Milićević pohvalio je ove preporuke sa kojima se, kako kaže, slaže jer deca u tom periodu do godinu dana obično progovore i nauče prve reči.

- Oni ako ne kontaktiraju sa roditeljima nemaju šanse ni da nauče, oni pričaju i pominju reči koje nauče iz tih crtaća. Ne samo da ne mogu lepo da progovore, nego se potpuno poistovečuju i ne mogu da razviju svoju personalnost na pravi način. Takođe kvare vid. Osim toga, tu je i zračenje - objašnjava dr Milićević.

Apel roditeljima

Dodaje da preterano korišćenje televizora i smart uređaja može izazvati i glavobolje, nesanice, može slabiti imunitet, pamćenje i koncentraciju, ali dovodi i u veći rzik od gojaznosti:

- Apelujem na roditelje da se posvete deci, izvedu ih u park ili upišu na neki sport.

Neki stručnjaci su naveli da je SZO u smernicama zanemarila potencijalne koristi od digitalnih medija. Direktor istraživanja Oksfordskog internet instituta Endrju Pžibilski rekao je da se SZO u smernicama previše fokusirala na kvantitet vremena pred ekranom i da "nije uzela u obzir sadržaj i kontekst korišćenja".

Brojke

Oko 68% dece mlađe od dve godine gleda u pametne uređaje svakog dana.
Oko dva sata dnevno bebe provode gledajući u ekran.

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još