„Zorka“ očekuje bolje dane

Dug šabačke Zorke prema radnicima povećan je za više od 3 miliona evra u sedam meseci od prvog neuspešnog tendera, na 11,8 mil. evra. 

Predsednik Samostalnog sindikata Zorke Živorad Tanacković kaže da su od Agencije za privatizaciju zatražili da za novi tender prihvati predloge radnika kojima bi se za četvrtinu smanjio ukupan dug firme od 122 miliona evra i privukli kupci. Ukupan dug preduzeća te kompanije je oko 122 miliona evra, 64 miliona je dug prema javnim preduzećima, 47 komercijalnim potražiocima, a 11,8 miliona evra su potraživanja radnika. U 10 preduzeća „Zorke“, za koje je raspisan tender, zaposleno je 1.280 radnika. Nijedan pogon ove holding kompanije, nekadašnjeg hemijskog giganta, više ne proizvodi, a u opusteli fabrički krug zalaze samo dežurne ekipe i čuvarska služba. 

Posle najnovijeg socijalnog programa, broj zaposlenih svešće se na 915, koji mesec preživljavaju sa 8.000 dinara iz neredovnih državnih subvencija.
Međutim, poslovodstvo „Zorke“, radnici, sindikalci i lokalna samouprava, smatraju da još nije sve izgubljeno. U „Zorki“ danas, posle šestogodišnjeg procesa restrukturiranja, sa nestrpljenjem iščekuju ishod drugog tendera, koji je raspisala Vlada Srbije. Prvi je proglašen neuspešnim, jer niko od ponuđača nije zadovoljio uslove. U paketu se prodaje 69,8 odsto kapitala „Obojene metalurgije“, 49,26 odsto „Mineralnih đubriva“ i 99,04 odsto matičnog holdinga, kao i još sedam zavisnih društava.(„Pregled“)

Pogledajte još