Rusi žele da kupe RTB Bor i JAT

Pitanje gasovoda jedan od ključnih prioriteta, a nacionalni interes da „krak“ gasovoda „prođe kroz našu zemlju“ i počne gradnja novih postrojenja

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je juče, po povratku sa međunarodnog investicionog foruma u Sočiju, da u Rusiji postoji veliko interesovanje za privatizaciju Rudarsko−topioničarskg basena Bor i „JAT ervejz“. Đelić je, koji je sa srpskom delegacijom učestvovao na međunarodnom investicionom forumu u Sočiju, rekao da je „ulazak ruskih investitora“ na srpsko tržište najbolji način za smanjenje ogromnog spoljnotrgovinskog deficita Srbije sa Ruskom Federacijom. Taj deficit će, kako je Đelić izjavio Radioteleviziji Srbije, ove godine možda premašiti čak tri milijarde dolara, dodajući da se interesi Rusije poklapaju sa interesima Srbije. On je rekao da je u toku preuzimanje preduzeća „Putnik“ od strane ruskih partnera i da ruski investitori mogu da koriste bescarinski režim koji Srbija ima sa Rusijom. Potvrdivši da se očekuje raspisivanje tendera za JAT do kraja godine, Đelić je naglasio da ruske firme zbog podrške koju Rusija daje u vezi sa pitanjem Kosmeta, ne traže nikakve privilegije, nego da su i ruska preduzeća zainteresovana za srpska preduzeća pod potpuno istim uslovima. 

Govoreći o saradnji sa Rusijom u oblasti gasa, Đelić je rekao da je pitanje gasovoda jedan od ključnih prioriteta naše zemlje, da je u nacionalnom interesu da „krak“ gasovoda „prođe kroz našu zemlju“ i gradnja novih postrojenja, jer je interes industrijskih preduzeća u Rusiji da dođu do dodatnih izvora energije. Đelić je rekao da „glas naroda“ u Rusiji ne podržava nezavisnost Kosova i Metohije i da ruski narod podržava politiku ruskog državnog vrha. („Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.