Izgradnja „Buk Bijele“ počinje već 2008.

Ministarstvo privrede, energetike i razvoja Republike Srpske zvanično je potvrdilo početak izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ 2008. godine. Kako navodi zvanično glasilo Elektroprivrede Srbije, vlada Republike Srpske će u narednom periodu investirati ukupno 250 miliona evra u gradnju hidroenergetskih objekata na Drini, odnosno HE „Buk Bijela“ i HE „Foča“.

Prema rečima pomoćnika ministra privrede, energetike i razvoja RS, Ljube Glamočića, još uvek nije poznato ko će biti strateški partner Srpskoj u ovom projektu, ali su „najdalje odmakli“ pregovori sa EPS−om. Glamočić je izjavio da je projektna dokumentacija za gradnju „Buk Bijela“ već urađena, kao i da je u pripremne radove i eksproprijaciju zemljišta vlada RS do sada uložila 30 miliona evra. Podsećamo se da je premijer Srpske Milorad Dodik, lane izjavio da će vlada Srbije u ovom projektu učestvovati u paritetu dva evra, a Republika Srpska sa jednim evrom. Takođe, i eksperti Međunarodne banke za obnovu i razvoj svojevremeno su pozitivno ocenili projekat „Buk Bijela“ i izrazili spremnost da ga finansiraju, a nedavno je i ČEZ najavio da nestrpljivo očekuje model strateškog partnerstva koji će biti primenjen na izgradnju ove hidroelektrane. Međutim, krajem juna najzad je na sastanku ministra rudarstva i energetike Srbije Aleksandra Popovića i ministra privrede, energetike i razvoja RS Rajka Ubiparipa, dogovoreno da će „Buk Bijelu“ graditi Srbija i Republika Srpska, a tom prilikom sklopljen je i sporazum o formiranju radne grupe za izradu projekta izgradnje HE.

Inače, u projektu je prvobitno trebalo da učestvuje i Crna Gora, s kojom je pre nekoliko godina bila dogovorena izgradnja ovog hidro kapaciteta snage čak 550 megavata, ali je ta odnedavno samostalna republika, pod pritiskom ekologa koji su upozoravali na ugroženost kanjona reke Tare eventualnom izgradnjom „Buk Bijela“, istupila iz projekta. Izgradnja hidroelektrane pomenute snage bi prema nekim procenama, koštala oko 400 miliona evra i bila bi data u koncesiju, s tim što bi koncesionar preuzeo izgradnju, finansiranje i eksploataciju u narednih 30 godina. Nakon isteka tog roka, dve trećine sistema pripale bi Republici Srpskoj, a jedna Crnoj Gori.
Sada, međutim, u planu je izgradnja hidroelektrane kapaciteta oko 150 megavata, odnosno, ili gradnja sistema od 170, ili 140 megavata instalisane snage, a obe varijante podrazumevaju nizvodno izgradnju HE „Foča“, snage 55 megavata. O ovom „redu poteza“ očekuje se da Radna grupa uskoro predloži konačna rešenja. („Pregled“)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.