HIBRID POLARNIH I SMEĐIH MEDVEDA: Indijska vojska objavila dokaz da Jeti postoji

Indijska vojska je na svom nalogu na Tviteru objavila da je pronašla otiske stopala Jetija u blizini logora u Makaluu na Himalajima.

Ova objava indijske vojske izazvala je buru pošalica i neverice kod gotovo šest miliona pratilaca, koliko ih ima nalog indijske vojske na Tviteru.

Jeti - divovsko majmunoliko stvorenje - često se pojavljuje u južnoazijskom folkloru. Nema dokaza da postoji, ali legenda ne gubi na snazi i privlačnosti.

Vojska je ove otiske stopala otkrila još 9. aprila, ali su odlučili da ih predstave javnosti, tek kada su utvrdili da se poklapaju sa ranijim teorijama o Jetiju, navodi se u izveštaju "Times of India".

Reagujući na podsmešljive komentare na društvenim mrežama, vojska je saopštila da su "dokazi" o Jetiju fotografisani i predati stručnjacima na dalju analizu.

Jeti, poznat još i kao zli snežni čovek, je legendarno stvorenje za koje se kaže da obitava u gornjim delovima Himalaja. Priče ljudi koje su videli njegove otiske ili njega samog, česte su u delovima Indije, Nepala i Butana.

U poslednjih nekoliko godina bilo je brojnih pokušaja da se reši ova misterija. Istraživanje koje su 2013. godine sproveli britanski naučnici došlo je do zaključka da je legendarni himalajski Jeti verovatno podvrsta smeđeg medveda.

Urađena je i DNK analiza uzoraka dlake na Univerzitetu Oksford. Genetičar, profesor Brajan Sajks koji je vršio ove analize, otkrio je da se uzorci poklapaju sa genima drevnog polarnog medveda. Njegov zaključak je bio da je ovo mitološko biće verovatno hibrid polarnih i smeđih medveda.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još