NIZ POZITIVNIH EFEKATA: Krastavac za lepotu i energiju

Ako vam je otopljenje teško palo i osećate se izmoreno ili malaksalo jedite što više krastavaca. Za ovo povrće kažu da je bolje od energetskog pića, jer sadrži dovoljne količine vitamina B i ugljenih hidrata.

Osim što može da vas podigne energetski, krastavcu se pripisuje čitav niz pozitivnih efekata. Ovi zeleni plodovi čine kožu lepom i svežom jer obiluju magnezijumom, kalijumom i silicijumom. Krastavci pomažu u probavi i skidanju kilograma, pa su neizostavni u salatama i sendvičima. Kolutovi ovog povrća vrlo uspešno umiruju otečene podočnjake, a kada se jedu hidriraju telo. Čak se, preporučuje da se kolutom krastavca začini čaša vode.

Krastavcima se pripisuje i lekovita moć. Naime, zahvaljujući sastojcima pinorezinol, sekoizolaricirezinol i laricirezinol, smanjuju rizik od razvoja raka jajnika, dojki, prostate i materice. Blagotvorni su i zato što snižavaju loš holesterol, kontrolišu pritisak i obogaćuju ishranu dijabetičara.

Manje je poznato da krastavac bolje osvežava usnu duplju od žvakaće gume i ubrzava zarastanje postojećih ranica u ustima, kao što i sprečava krvarenje desni.

Na listi pozitivnih dejstava krastavca na zdravlje nalaze se i olakšavanje tegoba usled kostobolje, odličan je za one koji se oporavljaju posle "čašice više" i čuva zdravlje bubrega, jer smanjuje nivo mokraćne kiseline.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.