FAKULTETIMA STROŽA KONTROLA: Studije će proveravati strani profesori, studenti i privrednici

Fakultete kojima ove i naredne godine ističe akreditacija čeka stroža provera, po novim pravilima. Mnoge visokoškolske ustanove moraće da poprave kvalitet svog rada, da bi ispunile uslove za reakreditaciju. U proces akreditacije i provere kvaliteta uključeno je 612 stručnih recenzenata, a Nacionalno telo za akreditaciju sada je raspisalo konkurs za nove strane recenzente, koji mogu da se prijave do kraja godine.

Umesto troje recenzenata, novi Zakon o visokom obrazovanju uveo je pravilo komisije od pet recenzenata, od kojih su troje profesori, jedan je privrednik i jedan je iz reda studenata.

- Najveća novina je uvođenje stručnih recenzenata iz inostranstva - kaže za "Novosti" prof. dr Sima Avramović, predsednik UO Nacionalnog tela za akreditaciju.

- Već su se prijavile kolege, najviše iz regiona. Većina govori srpski jezik, ali će i za one koji ne znaju naš jezik svi materijali biti i na engleskom. Njihovo prisustvo je obavezno u akreditaciji doktorskih studija, ali ćemo se truditi da ih što više uključimo i u proces kod provere osnovnih i master studija.

Prof. Avramović objašnjava i da je uspostavljena saradnja sa Privrednom komorom Srbije i drugim stručnim udruženjima, radi obezbeđivanja kvalitetnih predstavnika privrede za komisije. Na isti način sarađivaće se i sa predstavnicima studenata.

Prvi na udaru za reakreditaciju su državni fakulteti, a rok za prijavu im je već dva puta produžen zbog uvođenja novih procedura i kašnjenja elektronskog formulara za prijavu. Produženo je važenje postojećih "dozvola", a zahtev za nove mogu da predaju do kraja juna.

Prema rečima prof. Avramovića, fakultete i visoke škole čeka i složenija spoljna provera kvaliteta.

- Evropska asocijacija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) mnogo više insistira na proveri kvaliteta, jer smatraju da se ispunjavanje uslova u procesu akreditacije podrazumeva - kaže prof. Avramović.

U Srbiji legalno rade 373 visokoškolske ustanove sa 3.449 akreditovanih studijskih programa, a zbog strogih pravila njihov broj mogao bi u narednom periodu da se smanji. "Zeleno svetlo" za rad treba da dobiju od Komisije za akreditaciju, koja je "pod kapom" Nacionalnog tela za akreditaciju.

Zbog viših cena akreditacije po novim pravilima, Ministarstvo prosvete ponudilo je pomoć najugroženijim fakultetima u plaćanju ove obaveze. To pravo će iskoristiti tek nekoliko fakulteta, jer će većina sama moći da izmiri troškove.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još