Karmina burana poslednji put ove sezone na sceni SNP-a

Popularna scenska kantata "Karmina burana" biće izvedena poslednji put u ovoj sezoni u subotu, 4. maja na sceni "Jovan Đorđević" s početkom u 20 časova.

Stihovima "O, Fortuna, promenljiva više nego što je mesec mlad, katkad rasteš, katkad padaš, nosiš sreću ili jad", počinju profane pesme za soliste i hor, uz pratnju orkestra. Magijske slike Karmine burane u pokretu oživljava skoro 150 učesnika – operski solisti, članovi hora i baletskog ansambla SNP-a.

Primarnu ulogu imaju stihovi iz 13. veka o proleću i ljubavi što daju životnu radost, a Karl Orf je prema tim stihovima 1937. godine komponovao veličanstvenu scensku kantatu u kojoj se ogledaju njegova sklonost ka upadljivim ritmičkim efektima.

Ovu koreografski složenu muzičku predstavu, za koju već devet godina ne jenjava interesovanje publike, režirala je Sonja Vukićević, u koreografiji Lea Mujića, diriguje Mikica Jevtić, scenografiju je uradio Miodrag Tabački, kostime Mirjana Stojanović Maurič.

U ulogama su operski solisti: Darija Olajoš Čizmić (Sopran), Igor Ksionžik (Tenor) i Vasa Stajkić (Bariton). Učestvuju: Mina Radović (Fortuna), solisti i ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere i deca Baletskog studija "Ludens" iz Novog Sada.

Povodom uskršnjih i prvomajskih praznika, ulaznice su u prodaji od 16. aprila na Biletarnici SNP-a po promotivnoj ceni od 200 dinara.

Izvor: Promo
Foto: SNP/M. Polzović

Pogledajte još