PREPORUKA NEDELJE: Miona Marković – knjiga, predstava, film, restoran, serija

U velikom broju mladih glumaca, koje trenutno gledamo u aktuelnim hit serijama na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, pažnju javnosti posebno je privukla harizmatična i talentovana mlada glumica Miona Marković, kćerka poznatog istoričara Predraga Markovića.

Miona je i dalje studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u klasi Dragana Petrovića Peleta, ali već je zaigrala u četiri domaće serije. Za sada smo je videli kao naivnu i zaljubljenu Kristinu u domaćoj hit seriji "Jutro će promeniti sve", u seriji Dragana Bjelogrlića "Žigosani u reketu" upoznali smo je kao novinarku koja nije ni malo naivna već sve suprotno tome, dok je u sagi "Kralj Petar I u slavu Srbije" tumačila lik princeze. Miona igra i na alternativnoj sceni ("Dorćolsko narodno pozorište") u predstavi "Snovi Ksenije Petrogradske" gde igra, moglo bi se reći, rusku Svetu Petku. Ona bi volela da i dalje dobija potpuno oprečne uloge, ali žudi da zapeva i zaigra na filmu, a ono što je izdvaja od ostalih glumica jeste činjenica da ume da zapleše i na šipci. Naime, Miona trenira poledance, veoma težak i bolan sport, koji se pretvara u graciozno letenje.

Sa čitaocima našeg portala rado deli svoje preporuke iz pet oblasti: književnosti, pozorišne umetnosti, izdvaja svoj omiljeni film i restoran, a kao omiljenu seriju navodi kultni naslov "Kuća od karata".

KNJIGA

- "Šta kažeš posle Zdravo?" Erik Bern. Ova knjiga ne spada u pojam "popularne psihologije". Ona je koliko i za nas laike, toliko i udžbenik za sve one koji se dublje bave psihologijom. Ako je ne pročitate do kraja, opsedaće vas zastrašujuće misli kako ama baš ništa čovek ne odlučuje sam u svom životu, sve je već odlučeno. Zato pročitajte do kraja.

PREDSTAVA

- "Pet života pretužnog Milutina, u "Ateljeu 212". Predstava u kojoj je prosek godina ispod 30, a ovi mladi ljudi igraju sve životne dobi kroz vekove od Turaka, do danas. Međutim, najlepše je to što igraju kao klasa, ko ne zna šta to znači, kao čopor, kao pleme, nema ravnodušnosti ili te pomeri ili te užasava.

FILM

- "Moi roi". Uvek šarmantni Vensan Kasel i nama, ne tako poznata francuska glumica Emmanuel Berkot, sjajni kao bračni par od ljubavi preko mržnje, ravnodušnosti i na kraju oproštenja, ali sve to tako upakovano u tako dirljivoj glumi i odnosu između njih dvoje. Film u kakvom bih volela da igram.

RESTORAN

- "Tri". Ušuškano mesto, sakriveno u zgradi sa najlepšom baštom. Njihove đakonije imaju maštovita imena i zaista posebne ukuse, kao topli sok od kruške i trouglići sa dimljenim kačkavaljem i ajvarom, ili humusom, kozijim sirom i spanaćem, ne smem više da pišem.

SERIJA

- "House of cards" iako već uveliko poznata serija, odgledala sam je tek prošlog leta, u borbi sa "torentima" i online sajtovima. Ovo je stvarno čas iz glume i težim spontanosti Kevina Spejsa i misterioznosti i zauvek intrigantnoj Robin Rajt.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Miloš Lužanin

Pogledajte još