Evropski ugovor za red u radu

Potpisana deklaracija o poštovanju prava jednakih zarada za isti posao

Sekcija sindikata finansija Svetske organizacije radnika usvojila je juče značajan dokument − Deklaraciju kojom se utvrđuju zajednički principi budućeg delovanja u periodu ekspanzije i transformacije finansijskog sektora svih evropskih zemalja. Potpisnici ovog dokumenta su predstavnici sindikata banaka i finansijskog sektora Austrije, Nemačke, Holandije, Crne Gore i Srbije, koji su u okviru dvodnevnog stručnog skupa juče razmatrali primenu međunarodnih standarda obuhvaćenih Evropskom socijalnom poveljom.
Predsednica samostalnog sindikata zaposlenih u bankama i finansijskim organizacijama Srbije Mara Erdelj istakla je da je bankarstvo u zemlji trenutno u procesu ukrupnjavanja i spajanja, postoji 36 banaka, a do kraja godine treba da se privatizuje još i DDOR Novi Sad. Međutim, većina inostranih banaka koči formiranje i osnivanje sindikata i poštovanje univerzalnih standarda po konvencijama Međunarodne organizacije rada i evropskih normativa povezanih za uslove i cenu rada, edukaciju kadrova... Ona je istakla kako je neophodno da se ujednače evropski standardi posebno u domenu odnosa poslodavaca sa sindikatima i poštovanja kolektivnih ugovora. U tom smislu je počeo rad stručnog tima za izradu evropskog kolektivnog ugovora, koji bi se odnosio na sve delove jedne međunarodne banke gde postoje njene ekspoziture. 

Sada postoje ekstremne razlike u uslovima rada, a na primer u Holandskoj Jiska banci postoji fitnes centar i obdanište za decu zaposlenih, a jedna zarada može da pokrije troškove desetak potrošačkih korpi, navela je Mara Erdelj. Ipak, suštinu sindikalnog dogovora ne predstavlja izjednačavanje zarada, već utvrđivanje standarda minimalne zarade za iste vrste poslova.

Dešava se, međutim, da poslodavci u mnogim zemljama, posebno u Srbiji ne poštuju plaćanje prekovremenog rada, a kod nas postoji dosta slučajeva posebno u inobankama Rajfajzen, Prokredit, Sosijete ženeral i drugima gde uopšte nema sindikalnog organizovanja. Sindikat postoji samo u desetak od 36 banaka u Srbiji, a u poslednje vreme pojavljuje se i novi vid, tajnog učlanjenja, odnosno pojedinci postaju članovi sindikata, a da to ni ne znaju njegove kolege i direktori, jer se plaše otkaza, navodi Erdelj.

Predstavnik austrijskog sindikata bankara GPA Ernst Gfrerer je ocenio je da se može daleko više uraditi na primeni standarda u bankarskom sektoru, jer čak ni moćna Rajfajzen banka ne poštuje socijalnu povelju u mnogim zemljama gde posluje. Dr Andreas Bosl iz Nemačke finansijske centrale rekao je da se jačim socijalnim dijalogom može doći do mnogih rešenja, jer bez dogovora vlasnika i zaposlenih nemoguće je ostvarivati veće profite, što je krajnji interes pružanja lepeze bankarskih usluga, poslu koji se sve više internacionalizuje. Usvojeni dokumenti, pre svega, Deklaracija primenjivaće se u svim evropskim zemljama, a u tom dokumentu je utvrđeno pravo na zaradu od koje se može pristojno živeti, poštovanje konvencija MOR o trajanju radnog i plaćanja prekovremenog vremena, uz propisivanje da je nedelja − neradni dan. Bankari su se složili da svoje aktivnosti zajednički usmeravaju ka poslodavcima i vladama evropskih država. („Pregled“)

Pogledajte još