BEZ PRETERIVANJA: Natrijum iz kuhinjske soli glavni je krivac stvaranja sala na stomaku

Natrijum koji se nalazi u kuhinjskoj soli je krivac za skupljanje masnih naslaga na stomaku, tvrde naučnici.

Naime, istraživanje Univerziteta Queen Mary u Londonu došlo je do rezultata da natrijum iz soli skuplja vodu u tkivo, te tako deluje kontraproduktivno na liniju. Prevelika količina natrijuma menja metabolizam, a naročito topljenje sala na stomaku. Sa svakim gramom ove namirnice povećava se rizik od gojaznosti za 25 posto.

Dnevna potreba za solju kod odraslih osoba iznosi 1,4 grama, a prema nekim statistikama jedemo čak četiri puta više nego što nam je potrebno. Ali, postavlja se pitanje zašto konzumiranje veće količine soli loše utiče na našu kilažu?

So možete smanjiti uz pomoć jednostavnih trikova.

Način pripreme

Bacite povrće na roštilj umesto da ga kuvate u vodi. Aroma roštilja će za tili čas dati povrću bolji ukus – bez dodavanja soli.

Začini

Začini mogu dosta da utiču na ukus povrća i mesa.

Ako jelu stavite prstohvat sveže mlevenog bibera i čen belog luka odmah ćete poboljšati ukus. Slobodno eksperimentišite, a idealno bi bilo da začini nemaju kalorije.

Dodajte kiseline

Kao i začini, i kiselina daje poseban ukus obrocima. Zato iskoristite malo sirćeta ili soka od limuna ili pileća prsa i sigurno že vam ukus jela biti aromatičniji.

Izbegavajte gotove proizvode

Iako je to nekad neizbežno, trudite se da izbegavate industrijski pravljene proizvode jer sadrže puno natrijuma.

Izvor: Stil.Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još