Počeo 45. festival Mokranjčevi dani u Negotinu

0

NEGOTIN, 10. septembra 2010. (Beta) – Muzički festival "Mokranjčevi dani", koji se ove godine održava po 45. put, otvoren je večeras u rodnoj kući kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914) u Negotinu.

NEGOTIN, 10. septembra 2010. (Beta) – Muzički festival “Mokranjčevi dani”, koji se ove godine održava po 45. put, otvoren je večeras u rodnoj kući kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914) u Negotinu.

Festival je otvorio ministar kulture Srbije Nebojša Bradić, koji je rekao da je “važno da se Mokranjčev mit osvetli s više strana, odnosno da se pozicija velikog kompozitora na novi način sagleda”.

“Ono što mi stariji možemo da učinimo jeste da svojim iskustvom utičemo da se to preispitivanje obavlja sa uvažavanjem”, rekao je Bradić.

Frulaš Bora Dugić je u svojoj uvodnoj besedi povodom otvaranja festivala, pod naslovom “Virtuelni razgovor sa Stevanom Stojanovićem Mokranjcem”, rekao da kao muzičar naklonjen tradiciji jasno oseća koliko je taj srpski kompozitor duboko razumeo narodnu umetnost.

Prve festivalske večeri u Domu kulture u Negotinu održava se tradicionalno Natpevavanje horova, u kojem učestvuju Hor “Stanko Dragojević” iz Crne Gore, horovi “Lola” i “Muzika Humana” iz Srbije, Hor “Josip Štolcer Slavenski” iz Hrvatske i Hor “Stiv Naumov” iz Makedonije.

Učesnici programa tokom narednih dana biće i Prvo beogradsko pevačko društvo, Akademski hor “Kolegijum muzikum” iz Beograda, Hor RTS-a, Kamerni ansambl “Rakija” iz Norveške, kao i prošlogodišnji pobednik Natpevavanja, slovenački hor “Ipavska”.

Za sutra je najavljen mjuzikl “Kosa”, u režiji Kokana Mladenovića i produkciji beogradskog “Ateljea 212”, a 15. septembra biće priređeno i muzičko veče pod nazivom “Dame pevaju džez”, na kojem će nastupiti Biljana Krstić, Lena Kovačević i Svetlana Palada.

Posebnim programima biće obeleženi muzički jubileji – 175 godina od rođenja kompozitora Davorina Jenka i dva veka od rođenja Roberta Šumana.

Prateći program manifestacije obuhvata izložbu slika Vladimira Veličkovića, koja je otvorena večeras, izložbe etno baštine istočne Srbije i radova sa 11. likovne kolonije “Vratna”, kao i naučnu tribinu o crkvenoj muzici Stevana Stojanovića Mokranjca.

Biće predstavljena i knjiga “Partitura – skriveni svet tišine i zvuka u romanima Tomasa Mana i Hermana Hesea” Slobodana Lazarevića, Aleksandra Đurića i Branke Radović, u izdanju “Cepter buka” (Zepter Book).

Organizatori festivala će 14. oktobra, mesec dana po zatvaranju manifestacije, dovesti u Negotin Lenjingradski akademski hor “Glinka” iz Sankt Peterburga, koji će nastupiti pod vođstvom dirigenta Vladislava Černušenka.

vbb/dar

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.