Srbija osvojila bronzanu medalju u Zagrebu

BEOGRAD, 11. septembra 2010. (Beta) - Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu, pošto je u subotu u Zagrebu pobedila Mađarsku sa 10:8 (3:1, 2:2, 2:1, 3:4) u borbi za treće mesto.

Najefikasniji u pobedi Srbije bili su kapiten Vanja Udovičić i Filip Filipović sa tri gola, Nikola Radjen je postigao dva, a Živko Gocić i Andrija Prlainović su se po jednom upisali u listu strelaca.

Gabor Kiš, Deneš Varga i Norbert Madaraš postigli su po dva gola za Madjarsku, kojoj se Srbija revanširala za poraz od 6:9 u prvoj fazi takmičenja.

Srbija je zbog tog poraza morala da igra meč više i da do polufinala stigne preko branioca titule prvaka Evrope Crne Gore. Domaćini iz Hrvatske potom su iskoristili umor aktuelnih svetskih šampiona i u polufinalu zaustavili Srbiju na putu ka petoj titulu prvaka Evrope.

Srpski vaterpolisti su, ipak, smogli snage da se od Evropskog prvenstva oproste medaljom, duel sa Madjarskom odlično su počeli I već u prvoj deonici stekli dva gola prednost - 3:1.

Odbrana je dobro funkcionisala, ali je Madjare u igri držao odlični golman Viktor Nadj, koji je u nekoliko navrata branio šuteve srpskih vaterpolista iz izglednih situacija.

Tri gola prednosti (6:3) Srbiji je konačno doneo Udovičić dva minuta pre kraja treće četvrtine. Devet sekundi pre kraja tog dela igre Udovičić je još jednom pogodio za vodjstvo Srbije od 7:4 pred poslednju četvrtinu.

Poslednji pokušaj Madjara da dodju do preokreta odbijen je golovima Radjena u poslednjoj četvrtini, pa je Srbija stigla do 18. medalje na evropskim prvenstvima, pete bronzane.

Madjari su ostali na broju od 21 medalje, od kojih je 12 zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane, osvojenih od 1926. do 2008. godine, odnosno prethodnog prvenstva kada su bili treći, iza Crne Goe i Srbije.

 

Pogledajte još