DRAGOCENA BELA TEČNOST: Kozje i magareće mleko jačaju srce i imunitet

Kozje i magareće mleko zbog svojih lekovitih svojstava se smatraju neprocenjivim darom prirode.

Magareće mleko zbog svoje lekovitosti spada u jedno od najskupljih vrsta na svetu, a njegove blagodeti poznate su još iz drevnih vremena.

Naime, Hipokrat, otac medicine je govorio da je idealno sredstvo za lečenje posledica različitih oblika trovanja organizma, te lečenje kožnih oboljenja.

- Brojna istraživanja su pokazala da magareće mleko jača srce i podiže imunitet, te nas čini otpornim na mnoge bolesti - kaže nutricionista Sandra Marić Bulat i dodaje da se zbog vrtoglave cene koristi tek povremeno kao terapija kod nekih stanja.

Prema njenim rečima, magareće mleko pomaže leči astmu, i bronhitis.

Dijetetičarka Olja Martinić napominje da je magareće mleko najsličnije majčinom po sastavu i po stupnju probavljivosti.

Sa druge strane, kozje mleko se preporučuje ljudima s probavnim smetnjama jer se lakše probavlja od kravljeg.

- Takođe, pogrešno je verovanje da kozje mleko ne sadrži laktozu (mlečni šećer), ali je lakše probavljivo od kravljeg. Naime, enzim lipaza, koji se nalazi u ljudskom telu, a koji je zadužen za razgradnju masti, bolje razgrađuje globule iz kozjeg mleka od onih u kravljem. Zato je dobar izbor za ljude koji pate od probavnih bolesti poput kolitisa, te onkoloških bolesnika koji imaju problema s crevima - ističe dijetetičarka.

Kozje mleko je puno vitamina B grupe, ali mnogi ljudi ga izbegavaju zbog specifičnog mirisa i ukusa. Što se holesterola tiče, najviše ga ima u ovčjem, dok je u kozjem i kravljem podjednako raspoređeno.

- Iako ima dva puta više vitamina D od kravljeg mleka, ima i dvostruko više kalorija, pa biste mogli da se ugojite ako ga previše pijete - upozorava dijetetičarka.

Izvor: Kurir.stil.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još