DRAGOCENA BELA TEČNOST: Kozje i magareće mleko jačaju srce i imunitet

Kozje i magareće mleko zbog svojih lekovitih svojstava se smatraju neprocenjivim darom prirode.

Magareće mleko zbog svoje lekovitosti spada u jedno od najskupljih vrsta na svetu, a njegove blagodeti poznate su još iz drevnih vremena.

Naime, Hipokrat, otac medicine je govorio da je idealno sredstvo za lečenje posledica različitih oblika trovanja organizma, te lečenje kožnih oboljenja.

Brojna istraživanja su pokazala da magareće mleko jača srce i podiže imunitet, te nas čini otpornim na mnoge bolesti – kaže nutricionista Sandra Marić Bulat i dodaje da se zbog vrtoglave cene koristi tek povremeno kao terapija kod nekih stanja.

Prema njenim rečima, magareće mleko pomaže leči astmu, i bronhitis.

Dijetetičarka Olja Martinić napominje da je magareće mleko najsličnije majčinom po sastavu i po stupnju probavljivosti.

Sa druge strane, kozje mleko se preporučuje ljudima s probavnim smetnjama jer se lakše probavlja od kravljeg.

Takođe, pogrešno je verovanje da kozje mleko ne sadrži laktozu (mlečni šećer), ali je lakše probavljivo od kravljeg. Naime, enzim lipaza, koji se nalazi u ljudskom telu, a koji je zadužen za razgradnju masti, bolje razgrađuje globule iz kozjeg mleka od onih u kravljem. Zato je dobar izbor za ljude koji pate od probavnih bolesti poput kolitisa, te onkoloških bolesnika koji imaju problema s crevima – ističe dijetetičarka.

Kozje mleko je puno vitamina B grupe, ali mnogi ljudi ga izbegavaju zbog specifičnog mirisa i ukusa. Što se holesterola tiče, najviše ga ima u ovčjem, dok je u kozjem i kravljem podjednako raspoređeno.

Iako ima dva puta više vitamina D od kravljeg mleka, ima i dvostruko više kalorija, pa biste mogli da se ugojite ako ga previše pijete – upozorava dijetetičarka.

Izvor: Kurir.stil.rs/24sata.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

POLJOPRIVREDNI SAJAM

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.