U organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji upriličen prijem povodom Dana Evrope

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Beogradu da je Evropa izbor Srbije i da su mir i stabilnost najveći i najvažniji ciljevi Srbije koji bez evropske podrške ne mogu da se ostvare.

- Pomozite nam, a Srbija će biti lojalan, dobar i uvek pouzdan partner i deo Evrope - rekao je Vučić na svečanom prijemu povodom Dana Evrope, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Vučić je kazao da je pre 70 godina stvorena zajednica koja je osigurala mir i stabilnost.

- Te zemlje 69 godina nemaju sukobe i ratove, to je našoj zemlji potrebno više nego bilo šta drugo. Nema važnijeg razloga za prihvatanje politike Evrope i evropskih vrednosti od očuvanja mira i stabilnosti - naveo je Vučić.

On je kazao da je Evropa izbor Srbije jer ona želi da pripada društvu uredjenih zemalja, hoće da čuva mir i da se dobro "razume sa svojim košmijama pored kojih i sa kojima živi".

Vučić se osvrnuo na one koji govore protiv Evropske unije, rekavši da od njih nije čuo kakvo bi bilo rešenje i gde bi ako ne u Evropi Srbija bila i šta bi radila.

- U ekonomskoj i političkoj i svim drugim sferama života Evropi pripadamo, ne samo geografski nego i vrednosno. Želimo da pripadamo takvom društvu i to je naša odluka i naš izbor - naveo je Vučić.

On je dodao da će Srbija, da bi bila u Evropi, morati da menja mnogo toga i u ekonomiji, i u vladavini prava i u uspostavljanju poverenja.

- Sve ono što naše poverenje čini krhkim moraćemo da se pobrinemo da popravljamo i podižemo i jedni druge da poštujemo više - rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija "nikada nije kukala" i da od Evrope ne traži ništa više od poštovanja.

- Srbija nikada ništa više neće da traži sem poštovanja. Nećemo da molimo za poglavlja niti bilo šta. Onoliko koliko napredujemo, toliko nam pružite. Onoliko koliko mi poštujemo Evropu, toliko očekujemo i od vas - dodao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, koji je organizovao svečani prijem povodom Dana Evrope, rekao je da je pristupanje Srbije Uniji transformativan proces čiji je cilj stvaranje bolje Srbije.

- Srbija nije sama u tom procesu, EU je tu da pomogne - kazao je Fabrici.

On je naveo da je EU prirodan izbor za Srbiju, čije je društvo, kako je rekao, istinski evropsko, i dodao da proces EU integracija jača demokratiju i čini ekonomiju prosperitetnijom.

Fabrici je kazao da je deklaracija francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU, bila i vizionarska i realistična i da je transformisala Evropu u ujedinjeni kontinent mira i prosperiteta.

- Današnji dan je prilika da potvrdimo značaj mira i trajnog pomirenja u Evropi. EU je pobeda mira nad ratom, pobeda prosperiteta nad bedom - naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

On je rekao i da je u istoriji EU bilo teških momenata, kao što su Bregzit i migrantska kriza, ali da će njeni lideri nastaviti da dokazuju da nisu u pravu oni koji govore protiv ujedinjene Evrope.

Izvor: Beta
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još