Festival piva kao u Bavarskoj

Ako ste ljubitelj piva, a ne možete da posetite čuveni minhenski festival piva „Oktoberfest“, koji se ovih dana održava u Nemačkoj, dođite u „Hajat“, na srpsku verziju festivala u slavu napitka od hmelja 

Mi smo posetili salu Fokaccio, i uz odlične specijalitete kuvara iz Austrije, uživali uz "švarc" i pils pivo, bele kobasice i velike slatke palačinke. 

Baš kao i na ulicama Minhena, na ulazu su nas dočekale ljubazne hostese obučene u bavarske narodne nošnje. Enterijer u kombinaciji  plave i bele boje, sa mnoštvom zastavica, salveta i  kapa, specijalno za ovu priliku naručenih direktno iz Nemačke. Kako nam je objasnio šef kuhinje Aleksandar Marenta, sva hrana je birana tako da se slaže uz pivo. 

„Da bi ukus posluženih jela bio što autentičniji, iz Austrije sam poneo naše tradiconalne sosove kao i neke vrste sireva. Jedan od glavnih specijaliteta koji sam napravio, a jede se i na nemačkom Oktoberfestu je minhenska bela kobasica. Ona se pravi mešanjem svinjskog i telećeg mesa“, priča naš sagovornik. 

Mogle su se probati i različite vrste knedli sa sirom i slaninom, salata sa krompirom, slaninom, senfom i majonezom, svinjske kolenice,  beli i crveni kupus. 

Od piva je točeno MB, koje se pravi po specijalnoj nemačkoj licenci, samo za potrebe Hajata. Točilo se u kriglama od po pola i jedne litre. Celokupan događaj dopunjavali su izvođači tradicionalne nemačke muzike, bend „Kallhamer Tanzlmusi“.
 
Prvi minhenski „Oktoberfest“ održan je 17. oktobra 1810. godine u čast venčanja bavarskog princa. Kasnije je prerastao u pivsko slavlje koje se održavalo širom Bavarske, a povod je bio da se pre nove sezone potroše zalihe takozvanog martovskog piva. Specijalno pivo, koje se proizvodi samo za tu priliku, malo je tamnije nego obično, jačeg ukusa i sa većom količinom alkohola. 

Izbor hrane je priča za sebe. Obavezno probajte pile pečeno na roštilju (Hendl), koje se jede rukama, bez viljuške i noža. Zatim bavarski namaz Camembert i sveži sir začinjen lukom, paprikom i kuminom. Od slatkiša, Nemci će vam ponuditi Švarcvald tortu, kao i bavarsku štrudlu ili knedle od krompira ili hleba. 

Prema nekim propračunima u Nemačkoj se na ovoj manifestaciji u slavu „zlatnog napitka“ popije oko 6,5 miliona litara piva, pojede oko 210 hiljada kobasica, stotinak pečenih volova i oko 460.000 pilića.
 
Živeli!

Tekst: Aleksandra Galić
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još