Udovičić zadovoljan, ali poziva na skromnost

BEOGRAD, 13. septembra 2010. (Beta) - Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić rekao je da je izuzetno zadovoljan zbog osvajanja bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, ali i da njegova ekipa mora da ostane na zemlji kako bi nastavila da postiže takve rezultate.

"Čestitam igračima na zalaganju i predanosti, ali treba da ostanemo na zemlji da bismo i ubuduće bili takvi... Treba da analiziramo sve, vidimo šta treba da popravimo, jer naš glavni cilj ostaju Olimpijske igre 2012. godine", rekao je Udovičić na konferenciji za novinare.

Srbija je ovog leta osvojila i zlatne medalje na završnom turniru Svetske lige u Nišu, a potom i na Svetskom kupu u Oradei. Sve to uprkos lošoj finansijskoj situaciju u Vaterpolo savezu Srbije i činjenici da u zemlji postoji samo jedan ozbiljan klub - Partizan.

"Ne mogu da objasnim kako uspevamo... Ja sam još 2006. godine posle zlata na EP u Beogradu davao neke pesimističke izjave, koje se, nažalost, sada obistinjuju... Sadašnji reprezentativci su igrali u jačoj ligi. Ali, nove generacije će imati problem", ocenio je.

Selektor je dodao da ceo srpski sport ima problem zato što u zemlji ne postoji ideja kako da se organizuje vrhunska klupska takmičenja. Činjenicu da srpski vaterpolo godinama funkcioniše u besparici Udovičić je prokomentarisao na slikovit način.

"Nama Dragan Đilas dođe kao Deda Mraz", kazao je Udovičić misleći na finansijsku pomoć od po 10 miliona dinara koliko je gradonačelnik Beograda izdvojio za vaterpoliste i košarkaše.

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović, koji je prvi javno govorio o novčanim problemima te organizacije, izrazio je nadu da će se situacija poboljšati posle novih medalja.

"Moja ideja nije bila da kritikujem državu, već da ukažem koliko košta vrhunski sport. A količina novca koju mi dobijamo od države je izuzetno mala. Nadam se da će biti bolje. Ne za neke ekstremno dobre uslove, već samo da možemo da preživimo", naveo je.

Moguću izgradnju trening centra za vaterpoliste na Makišu Sovrović je nazvao "dalekom".

"O tome se priča godinama, ali je trenutno to baš daleko. Možda budemo mogli da za nekoliko meseci kažemo nešto novo. Za sada možemo samo da se i dalje oslanjamo na pomoć gradova", rekao je.

Kapiten Vanja Udovičić zahvalio se saigračima na svemu prikazanom tokom leta i tome što su mu omogućili da dobije priznanje za najboljeg vaterpolistu turnira u Zagrebu.

"Šta da kaže kapiten najuspešnije reprezentacije ovog leta? Tamo gde je trebalo da se pokažemo, u bazenu, bili smo najbolji. Hvala saigračima što su bili ono što jesu", naveo je Udovičić.

Vođa srpske reprezentacije je, ipak, priznao da se pribojava pritiska pod koji se stavljaju njegovi mladi saigrači od kojih se već sada traži olimpijsko zlato iz Londona.

"Ova ekipa je sastavljena pre godinu dana, a već se traži zlato sa OI. Malo sam zabrinut zbog toga. Ne igramo mi klikere na ulici... Nije baš, kao što se piše po medijima, da vaterpolo igraju samo Srbi, Hrvati i Crnogorci. Ove godine viceprvaci su Italijani, prošle godine na Svetskom prvenstvu to su bili Španci", istakao je Udovičić.

 

Pogledajte još