Moratinos: Uspostavljeno jedinstvo Srbije i EU

BRISEL, 13. septembra 2010. (Beta) - Ministar inostranih poslova Španije Migel Anhel Moratinos je u ponedeljak u Briselu ocenio da je, zahvaljujući zajedničkom pristupu Srbije i Evropske unije pitanju Kosova u UN, obezbeđeno jedinstvo unutar EU, ali i jedinstvo Srbije i Unije.

Moratinos je naglasio da to što pet zemalja Evropske unije nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, jamči i olakšava Srbiji da se u teškom i zamršenom procesu u vezi sa Kosovom, oseća spokojnim i otud zadrži poverenje u Uniju.

Na pitanje agencije Beta da li smatra da bi šire otvaranje vrata Evrope Srbiji - koje je danas prihvaćeno u načelu, uz osećaj Beograda da može da se osloni na evropske partnere, uticalo na pokretanje istinskog dijalog Beograd-Priština, Moratinos je odgovorio da je u to uveren.

Španski ministar je, po završetku zasedanja šefova diplomatija EU, istakao da to smatra zato što "stvarno, način na koji je usvojena rezolucija u UN govori da dijalog Prištine s Beogradom treba da dovede do poverenja i da se krene napred".

Na pitanje da li bi Španija ikada priznala nezavisnost Kosova, Moratinos je uzvratio da bi to bilo moguće samo ako bi došlo do konačnog dogovora Beograda i Prištine.

Pogledajte još