Sutra počinje 44. Bitef

BEOGRAD, 14. septembra 2010. (Beta) - Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće sutra uveče u Sava centru belgijski reditelj Jan Lauers (Lauwers), a potom će biti izvedena njegova predstava "Izabelina soba".

Jedan od selektora Bitefa, Jovan Ćirilov, rekao je novinarima da je belgijski reditelj zvezda ovogodišnjeg festivala i dodao da će, pored "Izabeline sobe", koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, biti izvedena i Lauersova predstava "Kuća jelena".

U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još osam pozorišnih trupa iz sedam zemalja, rekao je Ćirilov.

Zajedno s Anjom Sušom, Ćirilov je u glavni program Bitefa uvrstio i dve domaće predstave - "Bahantkinje" Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma, i "Ko bi hteo mamu kao moju" Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples "Stanica".

Veliki pozorišni i književni jubilej - 150 godina od rođenja Antona Čehova - biće obeležen predstavama "Ujka Vanja" u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i "Tri sestre" Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra "Okolo".

Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave "Frankenštajn projekt" Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, "Tužni tropi" Virđilija Sijenija, u izvođenju njegove kompanije iz Firence, kao i predstava "T.E.O.R.E.M.A." Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića "Spomenik G2", u produckiji teatra "Maska" i Mesnog gledališča iz Ljubljane.

Pogledajte još