Računare koristi 97 odsto firmi

U januaru ove godine samo 8,8 odsto firmi zaposlilo IT stručnjake, a glavni problemi preduzeća kod zapošljavanja ovih stručnjaka bili su njihovi previsoki zahtevi u vezi sa platom

U Srbiji 97,7 odsto preduzeća koristi računar u svom poslovanju, što je samo 0,4 odsto više nego prošle godine. Pritom, naravno, zastupljenost računara u preduzećima varira u zavisnosti od teritorije i kao što se i moglo očekivati u tom pogledu najbolje stoji Vojvodina, jer u ovoj pokrajini to je slučaj sa 98,3 odsto firmi, centralnoj Srbiji − oko 98, a u Beogradu ih je najmanje − 97 odsto, što svakako nije očekivano. 

Saopštavajući ove podatke iz ankete dr Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statistiku, na jučerašnjoj konferenciji za novinare objasnio je da su računari u Beogradu zastupljeni u tom procentu zbog toga što je tu veliki broj malih preduzeća, posebno iz građevinarstva koja nisu dobro opremljena. U tom kontekstu on je rekao da je u anketi od 20 hiljada preduzeća iz prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine, hotela i još nekih delatnosti sa više od 10 zaposlenih, učestvovalo hiljadu preduzeća. 

Istraživanje, koje je urađeno po metodologiji Evrostata, pokazalo je i da bezmalo 59 odsto srpskih preduzeća poseduje Wire based LAN (žični), 43,5 internet, a bežični 22,3 i samo 12,5 extranet. Pritom 16,4 odsto preduzeća je tokom januara koristilo poslovno informacioni sistem (ERP) odnosno softverski sistem koji u preduzeću integriše osnovne poslovne procese − proizvodnju, distribuciju, finansije − u jedinstvenu celinu. Reč je o dakako malom procentu s obzirom na to da ovaj sistem omogućava upravljanje svim ljudskim i materijalnim resursima, ali i planiranje, razvoj i praćenje poslovnih procesa i procedura.
Ove mogućnosti najviše su koristile banke i osiguravajuća društva i to njih oko 39 odsto, a zatim slede preduzeća iz oblasti saobraćaja, skladištenja i veza − njih oko 25 odsto. 

Prema rečima dr Vukmirovića Linux opretaivni sistem je najzastupljeniji kod velikih preduzeća − oko 32 odsto, zatim u srednjim − 14, dok je kod malih 12,7 odsto. U odnosu na prošlu godinu, inače, povećao se za 0,4 odsto i broj preduzeća koja koriste Internet, odnosno takvih je bezmalo 91 odsto i naravno najviše je zastupljen kod velikih preduzeća i njih 94,5 odsto ga ima. 

Kada je reč o srednjim firmama internet priključak ima 91 odsto, a to je slučaj i sa 89,9 odsto malih. Pritom većina firmi ima tradicionalni modem, odnosno bezmalo polovina koristi modemsku konekciju za Internet, oko 31 DSL, 29,6 ISDN i 16,9 odsto kablovski Internet. Od onih preduzeća koja imaju Internet 60,5 odsto ga je koristilo za elektronske servise javne uprave i to najčešće za pribavljanje informacija, potom obrazaca, a najmanje za vraćanje popunjenih obrazaca. Od onih koji imaju Internet bezmalo 62 odsto imaju i svoj web site, a takvih je najviše u Beogradu, a najmanje u Vojvodini. Mogućnost da preko Interneta naruče neki proizvod ili uslugu iskoristilo je samo 19,5 preduzeća, a samo 16,8 odsto njih primilo je i porudžbine na ovaj način. Indikativan je i podatak da je u januaru ove godine samo 8,8 odsto firmi zaposlilo IT stručnjake, a glavni problemi preduzeća kod zapošljavanja ovih stručnjaka bili su njihovi previsoki zahtevi u vezi sa platom.(„Pregled“)

Pogledajte još