Sofiji Loren nagrada Premijum imperijale

TOKIO, 14. septembra 2010. (Beta-AFP) - Italijanska glumica Sofija Loren dobitnica je prestižne japanske nagrade Premijum imperijale.

Japansko priznanje pripalo je i italijanskom slikaru Enriku Kastelaniju i njegovom sunarodnku, pijanisti Mauriciju Poliniju. Ovogodišnji dobitnici nagrade su i nemačka vajarka Rebeka Horn i japanski arhitekta Tojo Uto. Nagrada Premijum imperijale dodeljuje se svake godine u pet kategorija - slikarstvo, vajarstvo, muzika, arhitektura i film/pozorište. Svaki dobitnik dobiće ček na 15 miliona jena (140.000 evra) na svečanoj ceremoniji zakazanoj za 13. oktobar u Tokiju.

Sofija Loren je živa legenda velikog ekrana. Posle prvog uspeha sa filmom "Kvo vadis" iz 1950, igrala je sa najvećim svetskim glumcima i režiserim. Za ulogu seljanke u filmu "Ćoćara" Vitorija De Sike 1962. je dobila Oskara za najbolju glumicu i nagradu u Kanu. Povučena poslednjih godina, Sofija Loren vratila se na ekrane u martu, u TV filmu o njenom životu u kojem igra svoju majku. Ustanovljena 1989, nagrada Premijum imperijale u prošlosti je dodeljena brojnim poznatim ličnostima, među kojima su Džasper Džons, Leonard Bernstajn, Žan-Lik Godar i Žan Nuvel.

Pogledajte još