JAZ IZMEĐU AFRIKE I EVROPE: Prosek godišta stanovništva na svakom kontinentu

Iznenađenje, koje prati istraživanje objavljeno na portalu "Vižual Kapitalist" (Visual Capitalist), otkriva da je prosek godina afričkog kontinenta samo - 18 godina. Mapa prikazuje prosečnu dob svakog kontinenta, zajedno s drugim relevantnim tačkama podataka.

Zanimljivo je ne samo da je prosek godina Afrike tako niska, nego i da na ostalim kontinentima žive, u proseku, 13 godina stariji ljudi. Do 2100. godine, predviđa se da će gotovo polovina dece u svetu, u dobi do 4 godine života, živeti u Africi.

                                                                                     visualcapitalist.com

Razlika u proseku godišta stanovnika između Afrike i Evrope je prilično zapanjujuća, ali se taj jaz još više širi kada se posmatraju pojedine zemlje. Na primer, Monako je zemlja s najstarijom populacijom na svetu, sa srednjom dobi od 53,1 godine - ali to je otprilike 3,5 puta više od prosečne dobi Nigerije, gde je prosek samo 15,4 godine.

Prema istraživanju koje su objavili Bil i Melinda Gejts, među mnogim drugim zanimljivim činjenicama i pričama, ukazuje jedno - predstavljen je grafikon pet najstarijih zemalja, zajedno s pet najmlađih stanovnika:

                                                                                   visualcapitalist.com

Iako nije iznenađujuće da je Monako, grad-država koja se nalazi na francuskoj rivijeri s populacijom od samo 40.000 ljudi - najstarija zemlja na svetu, čini se da bi godište moglo biti pravi izazov za velike ekonomije zemalja, koji se takođe nalaze na ovom spisku.

Nemačka, Italija i Japan imaju neke od najvećih ekonomija u svetu a u isto vreme, one su sada i tri najstarije zemlje, a za svaku od njih predviđa se da će do 2050. godine doseći srednju dob od 50 godina ili više. Na spisku se našla i Slovnija, žiji stanovnici u proseku imaju 44,5 godina života.

S druge strane spektra postoji više od 30 zemalja koje imaju stanovništvo u dobi ispod 20 godina, a većina njih živi u Africi ili na Bliskom istoku.

                                                                                 visualcapitalist.com

Autor: Nadlanu.com/N.O.
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još