Tadić: Stvorena je pozitivna klima u EU za aplikaciju

BEOGRAD, 14. septembra 2010. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak uveče da u zemljama Evropske unije postoji "izuzetno povoljna kilima" kada je u pitanju prosleđivanje aplikacije Srbije za članstvo ka Evropskoj komisiji.

"U Talinu sam rekao da je naš cilj da što pre dobijemo status kandidata i nakon toga datum za početak pregovora", rekao je Tadić novinarima u Beogradu na prijemu povodom odlaska oko 50 srpskih studenata na praksu u Austriju.

Tadić je naveo da postoji "određeno tehničko vreme" za ostvarivanje tih ciljeva, ali da i Srbija mora da ispuni svoje obaveze i izvrši brojne reforme. "U poslednje vreme postoji izvesno usporavanje kod usvajanja zakona, da li zbog parlamenta ili Vlade to treba utvrditi, ali svako treba da podnese svoj deo odgovornosti", rekao je Tadić.

Srpski predsednik naglasio je da niko nema prava da usporava proces evropskih integracija i da se u Srbiji danas među opozicionim političarima vodi diskusija o tome da li EU treba da bude centralni prioritet. "Ja prosto mislim da je to nezaobilazan cilj za svaku vladu od sada pa sve dok ne postanemo članica EU", poručio je Tadić.

Pogledajte još