Kako zvati Makedoniju?

NJUJORK, 26. septembar 2007. (FoNet) - Grčka je oštro reagovala na upotrebu ustavnog imena Makedonije na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojim predsedava makedonski predstavnik Srđan Kerim.

On je, kako javlja Makfaks, dao reč Branku Crvenkovskom, predstavivši ga kao predsednika Republike Makedonije, a to je izazvalo oštru reakciju grčkog ambasadora Džona Murikisa.

"Zahtevam, gospodine predsedavajući, da se za sve potrebe u okviru Ujedinjenih nacijaupotrebljava odgovarajuće ime - Bivša jugoslovenska republika Makedonija", rekao je on.

Kerim je odgovorio da je "svestan te činjenice", ali i da on treba da "poštuje dostojanstvo svake članice Ujedinjenih nacija, uključujući svoju".

Završavajući svoj govor, pak, Crvenkovski je rekao: "Ime moje zemlje oduvek je bilo i zauvek ostaje Republika Makedonija".

Grčko ministarstvo inostranih poslova je sinoć reagovalo saopštenjem u kome kaže da je Kerim "delovao po instrukciji svoje vlade", čime je "nepopravljivo naštetio svome mandatu i kredibilnosti predsedavajućeg Generalnom skupštinom".
(kraj) mb 11:12

Pogledajte još